Kolinda: Kada ih vidite kako se trznu i počnu plakati na spomen imena svojih poginulih ...

Kolinda: Kada ih vidite kako se trznu i počnu plakati na spomen imena svojih poginulih ...

Foto: Hina

PREDSJEDNICA Republike Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u petak u Okučanima zahvalnost svim poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak, čiju 20. obljetnicu Hrvatska danas obilježava, kazavši kako danas treba slaviti zajedništvo, a predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko ističe kako je ta akcija pomogla u izgradnji mira na demokratskim vrijednostima.

"Ponosna sam danas i izražavam zahvalnost svim braniteljima, invalidima Domovinskoga rata, obiteljima svih poginulih branitelja i obiteljima svih civilnih žrtava Domovinskog rata", rekla je Grabar-Kitarović nakon što je u okučanskoj osnovnoj školi otvorila braniteljske sportske igre.

Hrvatska predsjednica ističe da je obilježavanje Bljeska "dan kada doista treba slaviti zajedništvo".

"Zajedništvom smo pobijedili u Bljesku, kasnije u Oluji, oslobodili Hrvatsku i poveli je na put članstava u EU i NATO. Zajedništvom ćemo je povesti na put blagostanja", rekla je Grabar-Kitarović.

Na upit novinara dodala je da je prilikom čitanja imena poginulih u operaciji Bljesak reagirala jednako emotivno kao i članovi njihovih obitelji. "Kada ih vidite kako se trznu i počnu plakati na spomen imena svojih poginulih ne možete, a da i sami ne osjetite suze u očima, tugu, ali i ponos prema onima koji su otišli. Ali nisu otišli uzalud", naglašava predsjednica.

Leko: I Oluja će biti dostojanstvena

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko nakon komemoracije je istaknuo da operacija Bljesak i nakon 20 godina sve više dobiva na značenju jer je njome uspostavljen red i život u miru za sve ljude zapadne Slavonije. "U tom je smislu obilježavanje ovakvih akcija usmjereno na izgradnju mira, na demokratskim vrijednostima, ljudskim pravima, slobodama, uvažavanju", kazao je Leko.

Uvjeren je da će i proslava Oluje biti jednako dostojanstvena kao i današnja proslava Bljeska. "Zašto ne, dapače, ja očekujem da će i Oluja biti jednako dostojanstvena s porukama koje vrijede trajno. U tom smislu sam uvjeren u to", odgovorio je Leko na pitanje novinarima.

Karamarko: Mi sudjelujemo skrušeno zajedno s braniteljima i njihovim obiteljimo

Da će i Oluja jednako biti dostojanstvena kao i današnje obilježavanje Bljeska smatra i saborski zasupnik i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. "Oluja će, nadam se i vjerujem, proteći dostojanstveno. Što se nas tiče, nema problema", rekao je predsjednik HDZ-a nakon komemoracije u Okučanima.

Neka se državni vrh dogovori oko protokola obilježavanja akcije Oluja, a HDZ će, ponovio je, biti s narodom i braniteljima. "Kako odluči državni vrh neka tako i bude", dodao je Karamarko.

Karamarko smatra da i o Bljesku i o Oluji treba govoriti, te ističe kako je riječ o velikim datumima. "Imamo hrvatsku državu koju smo prije 20 godina oslobodili od velikosrpsko-četničke agresije. Hrvatska je bila raskomadana, prema tome, veliki su to datumi. Što više vrijeme prolazi, oni su i značajniji. Predsjednik Franjo Tuđman nam je sve veći i značajniji kao i naši branitelji", rekao je Karamarko.

Upitan je li se danas u Okučanima više trebalo govori o akciji Bljesak, Karamarko je odgovorio kako nisu bili predviđeni govori.

"To je protokol, mi sudjelujemo skrušeno zajedno s braniteljima i njihovim obiteljima", rekao je. Ističe pritom kako je Bljesak dan za zajedništvo, te molitvu za poginule branitelje.

"Imamo obvezu prema tim žrtvama da zajedno gradimo bolju Hrvatsku", kazao je Karamarko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara