Kolinda objavila: Na izbore izlazimo 8. studenog

Kolinda objavila: Na izbore izlazimo 8. studenog

Foto: Index/FAH

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ objavila je danas putem video poslanice kako će se parlamentarni izbori održati 8. studenog.

> Karamarko jako zadovoljan datumom izbora: Samo da se riješimo ove agonije

"Hrvatice i Hrvati, hrvatski državljani u domovini i svijetu.

Danas sam sukladno svojim ustavnim ovlastima donijela odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora. Odlučila sam da će se parlamentarni izbori održati u nedjelju, 8. studenog ove godine.

Toga dana sudbina naše Hrvatske bit će u vašim rukamma. To je dan kada političari vama polažu račune, i kad demokracija dobiva puni smisao. Stoga vas pozivam da pozorno pratite što sudionici izbora nude, kakvi su im programi, i kako će se oni odraziti na vaš svakodnevni život u sljedeće četiri godine.

Osobito želim pozvati najmlađe birače i one koji po prvi put biraju. Nemojte dopustiti drugima da biraju umjesto vas", kazala je Grabar-Kitarović u poslanici.

"Hrvatskoj je potreban vaš svjež pogled i vaše sudjelovanje u najvažnijem činu demokracije.

U središtu izbora upravo ste vi, birači, jer izbornim činom najizravnije sudjelujete u oblikovanju nove hrvatske zakonodavne i izvršne vlasti. Stoga, izađite na izbore. Iskoristite svoje pravo i preuzmite odgovornost", dodala je.

Svečanost demokracije ne smije biti karneval demokracije

Napominje pritom da jednaku odgovornost imaju i svi kandidati koji žele biti zastupnici u 8. sazivu Hrvatskoga sabora. "Pozivam sve koji će se natjecati za glasove birača da svečanost demokracije ne pretvore u karneval demokracije. Hrvatska je umorna od bespotrebnih sukoba i jalovih rasprava", poručuje predsjednica.

Političke stranke, nezavisne liste i samostalne kandidate pozvala je na "politički korektna sučeljavanja argumentima o tome kako ćemo zajedničkim naporima, uključivom politikom graditi bolje sutra za sve naše građane", posebno naglasivši "njegovanje kulture dijaloga i duha zajedništva".

"Došlo je vrijeme napokon ostaviti na miru pepeo prošlosti i okrenuti se zidanju temelja bolje budućnosti. A budućnost je prepuna izazova koji traže usklađeno djelovanje svih društvenih dionika pa i uprezanje svih njihovih različitosti za dobrobit države, jer nalazimo se u trenutku koji traži široki nacionalni konsenzus oko ključnih i strateških pitanja. Natječući se za povjerenje birača ne žrtvujte prostor za prijeko potreban dijalog. Jer samo ozbiljan i odgovoran dijalog može nam omogućiti potrebno zajedništvo u nošenju s izazovima te izgradnji moderne hrvatske države", naglašava Grabar-Kitarović.

Mediji su porota nacije

U poslanici ukazuje i na veliku važnost uloge medija u izbornoj utrci i njihovu zadaću da biračima pruže jasne informacije kako bi lakše donijeli izbornu odluku.

"Poštovani predstavnici sedme sile, pero je moćno oruđe, molim vas, odgovorno koristite svoj utjecaj na javnost profesionalno odrađujući svoju ulogu 'porote nacije' u ovoj izbornoj utrci", poručuje predsjednica.

Uloga medija u društvu od neprocjenjivog je značaja, ističe Grabar-Kitarović pozivajući medije da u izbornom procesu daju svoj prinos jačanju društvene odgovornosti.

"Vi oblikujete javno mišljenje i stvarate kritičku, ali afirmativnu građansku svijest. Iskoristite stoga ovu prigodu za svoj prinos jačanju društvene odgovornosti. Medijska sloboda podrazumijeva etičnost i odgovornost", zaključila je.

Podsjetimo, od trenutka kada na snagu stupi odluka o datumu izbora počinje teći rok od 14 dana za podnošenje kandidatura Državnom izbornom povjerenstvu. U roku od 48 sati Povjerenstvo potom treba prihvatiti i objaviti sve pravovaljano predložene liste, a nakon što one budu objavljene, počinje službena kampanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara