Kolinda objavila kako bi riješila problem s francima: Banke se moraju odreći dijela profita

Kolinda objavila kako bi riješila problem s francima: Banke se moraju odreći dijela profita

Foto:

NOVOIZABRANA hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petak je, povodom zabrinjavajućeg financijskog udara na korisnike kredita u švicarskim francima, pozvala sve sastavnice državne vlasti, predstavnike oporbe, sindikata, nevladinih organizacija i banaka na žurno djelovanje kako bi se spriječilo ozbiljno narušavanje standarda nekoliko stotina tisuća hrvatskih građana.

"Ovo je trenutak u kojemu moramo zaboraviti na političke i svjetonazorske razlike. Ovo je trenutak u kojemu i banke moraju pokazati socijalnu osjetljivost i odreći se dijela profita, pokazujući time da su i one spremne na društvenu solidarnost", naglašava Grabar Kitarović u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozdravlja najavu Vlade za pronalaženjem mjera kako bi se amortizirao negativni učinak rasta tečaja švicarskog franka, te konstruktivne prijedloge najveće oporbene stranke. Navodeći da još nije stupila na dužnost i ne može konzumirati ustavne ovlasti, Grabar Kitarović najavila je kako će, u skladu sa člankom 102. Ustava, predložiti premijeru Zoranu Milanoviću da prva točka sjednice Vlade, na kojoj će biti nazočna i sudjelovati u raspravi, bude upravo prijedlog mjera za ublažavanje udara na korisnike kredita u švicarskim francima.

"U međuvremenu, pozivam sve zainteresirane za isti stol kako bismo postigli društveni konsenzus glede pomoći građanima koje je pogodio drastični porast tečaja švicarskog franka. Najavljujem i da će prvi akt koji ću potpisati biti Zahtjev za ocjenom ustavnosti Ovršnog zakona", ističe u priopćenju novoizabrana hrvatska predsjednica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara