Kolinda u tajnosti otišla na Bleiburg pa poslala priopćenje: "Moralno osuđujem ubilački režim"

Kolinda u tajnosti otišla na Bleiburg pa poslala priopćenje: "Moralno osuđujem ubilački režim"

Foto: FAH

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ danas je u tajnosti, daleko od očiju medija, posjetila Bleiburg te položila vijence.

Doznajemo kako je to ujedno i sve što će Grabar-Kitarović osobno učiniti vezano uz odavanje počasti žrtvama. Na komemoraciju u subotu poslat će izaslanika, kao što je, podsjetimo, učinila i s obilježavanjem Jasenovca.

Grabar-Kitarović danas je zapalila svijeće i položila cvijeće kod spomen obilježja na Bleiburškom polju, u Macelju i u Teznom, odavši počast žrtvama stradalima u tragičnim događajima iz svibnja 1945. godine, priopćeno je s Pantovčaka.

"Završetak Drugoga svjetskog rata i pobjeda nad nacizmom, kojoj je velik obol dao i hrvatski narod, označili su početak jednog od najtragičnijih poglavlja hrvatske povijesti. U samo nekoliko poslijeratnih mjeseci ubijeno je ili od mučenja i iscrpljenosti stradalo mnoštvo zarobljenih vojnika i civila. Njihov točan broj ni do danas nije utvrđen, jer su žrtve skončale na više stotina mjesta, na područjima nekoliko država, bez suda i dostojnoga pokopa", poručila je predsjednica države.

Moralno osudila režim koji je ubijao ljude

Grabar-Kitarović u priopćenju naglašava da iskazujući poštovanje žrtvama Križnoga puta na Bleiburgu, u Teznom i Macelju ima obvezu moralno osuditi režim koji je progonio i ubijao ljude.

"Zločin je zločin i nijednom se ideologijom ne može opravdati. Zato su mjesta stradanja i patnje ujedno mjesta pijeteta i spomena na sve žrtve, ali i opomena našem i budućim naraštajima koliko je važno bdjeti nad istinskom vrednotom svakog ljudskog života te koliko je važno promicati duh demokracije i suživota kao jamstva mira i bolje budućnosti", poručila je Grabar-Kitarović.

U petak će Tezno posjetiti predsjednici vlade i Sabora Zoran Milanović i Josip Leko, a službena komemoracija na Bleiburgu je u subotu.Predsjednica Grabar-Kitarović nedavno je i Jasenovac posjetila sama, tri dana prije službenog komemorativnog skupa, rekavši da to nije mjesto za politiziranje nego za tiho odavanje počasti žrtvama duboke tragedije. Izaslanik predsjednice Branko Lustig dočekan je 26. travnja na komemoraciji povodom 70. obljetnice proboja logoraša iz koncentracijskog logora Jasenovac podijeljenim reakcijama: i pljeskom i fućkanjem.

> Kolindin izaslanik Lustig dočekan pljeskom i fućkanjem: "Ljude su klali na svakome koraku"

Okupljeni su bili nezadovoljni što se Grabar-Kitarović nije pojavila, ali Lustig, logoraš iz Auschwitza, obratio im se kao zatočenik broj A 3317 te je muk zavladao dok se pred okupljenima prisjećao strahota logora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara