Komemoracija u Jasenovcu: "Oni koji danas šire simpatije prema NDH, bude u čovjeku zlo"

Komemoracija u Jasenovcu: "Oni koji danas šire simpatije prema NDH, bude u čovjeku zlo"

Foto: Arhiva

KOLONOM sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika "Cvijet" u Spomen području Jasenovac započelo je danas obilježavanje 69. obljetnice proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac u kojem je u 1.337 dana njegova postojanja ubijeno više od 83 tisuće osoba.

Uz preživjele logoraše, komemoraciji nazoči državni vrh - predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović, predstavnici diplomatskog zbora, crkvenih zajednica, nacionalnih manjina, antifašističkih udruga, gosti iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva.

Nikada se više ne ponovio takav zločin, poručili su preživjeli logoraši u razgovoru s novinarima. Zajednička je to poruka i svih danas okupljenih u Jasenovcu.

Komemoracija se održava u znak sjećanja na 22. travnja 1945., dan proboja zatočenika iz jasenovačkog logora te u počast stradalim i preživjelim zatočenicima tog najvećeg koncentracijskog logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Od 1073 logoraša, koliko ih je 22. travnja 1945. bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo stotinjak. Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni. Istog dana 1945., počeo je i proboj zatočenika Kožare, dijela logora u mjestu Jasenovcu. Od 167 zatočenika, proboj je preživjelo njih 11.

Koncentracijski logor Jasenovac od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945., bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Do sada je utvrđeno da je na desetak lokaliteta toga logorskog kompleksa ubijeno više od 83 tisuće osoba, od čega više od 20 tisuća žena te 20.101 dijete do 14 godina. Žrtve su bile Srbi, Romi, Židovi, Hrvati, antifašisti.

Iako Javna ustanova Jasenovac stalno radi na utvrđivanju broja žrtava, njihov konačan broj ostat će nepoznanica jer su mnogi od logoraša ubijeni čim su dovedeni, prije nego što su bili evidentirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazočnima na današnjoj komemoraciji obratit će se predsjednica Upravnog vijeća Spomen-područja Jasenovac Nataša Matušić, predsjednici Republike i Sabora Josipović i Leko te premijer Milanović. Na kraju komemoracije bit će položeni vijenci i održana molitva predstavnika vjerskih zajednica.

"Ne očekujte od nas da zaboravimo i oprostimo"

"Ne očekujte od nas da zaboravimo i oprostimo, ali ne optužujemo narod u čije ime su te strahote izvršene" poručio je Milenko Čekić, predstavnik zatvorenika.

"Prava riječ je pomirenje. Ta riječ podrazumijeva jasno distanciranje od onih sunarodnjaka koji su počinili zločine, koji negiraju i neutemeljeno umanjuju broj žrtava, potiču vjerske i međunacionalne sukobe. Pomirenju će više doprinijeti vraćanje naziva jedne ulice ili skinute spomen ploče koja je obilježavala stradanja nego sva retorika" rekao je Čekić.

Premijer Zoran Milanović istaknuo je kako cijena koju je jedan narod spemna platiti za državu nikako ne smije biti u protivnosti sa svim načelima čovječnosti.

"Oni koji danas šire simpatije prema takvima, preme onome što su radili, rade lošu stvar i bude u čovjeku opet ono zlo i za to nema opravdanja. Hrvatska danas, članica EU, moderna, tradicionalna, liberalna država koja dopušta, potiče i razvija prava manjina, onih koji su drukčiji, ta Hrvatska je jamac da se ovakvo zlo više ne smije dogoditi" poručio je Milanović.

U svome govoru predsjednik Ivo Josipović je istaknuo kako zlo u svijetu nije iskorijenjeno, te da Jasenovac mora biti štit protiv zla, kako se takve strahote više ne bi ponovile..

"Memorijalni centar Jasenovac i ljudi koji tako marljivo, brižno i pošteno čuvaju za nas povijest jedina su kulturna institucija koja zbog prijetnji stalno mora biti pod policijskom zaštitom. To govori da zlo nije nestalo, da je tu i da vreba. Ne dajmo mu priliku, mi smo odgovorni za budućnost."

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara