Komisija će produljiti rok za fiskalnu prilagodbu, ali samo zemljama koje "rade"

Komisija će produljiti rok za fiskalnu prilagodbu, ali samo zemljama koje "rade"

Screenshot: YouTube

EUROPSKA komisija je najavila fleksibilniju primjenu proračunskih pravila za one zemlje članice koje investiraju ili provode strukturne reforme.

Riječ je o smjernicama koje je Komisije objavila paralelno s prijedlozima zakona za provedbu investicijskog plana, kojim se namjerava mobilizirati 315 milijardi eura privatnih i javnih investicija u sljedeće tri godine.

Radi se o smjernicama o primjeni postojećih pravila Pakta o stabilnosti i rastu kako bi se ojačala poveznica između strukturnih reformi, investicija i fiskalne odgovornosti u poticanju ekonomskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta.

Za dulji rok potrebne konkretne odluke i provođenje mjera

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fleksibilnije tumačenje toga Pakta omogućilo bi zemljama koje se nalaze u Postupku prekomjernog deficita, poput Hrvatske, produljenje roka za korekciju proračunskog deficita, odnosno sporiju fiskalnu konsolidaciju pod uvjetom da izrade i provode precizan plan strukturnih reformi.

Da bi dobila dulju rok za fiskalnu prilagodbu, zemalja članica mora izraditi ambiciozan plan strukturnih reformi, s konkretnim mjerama i rokovima za njihovu provedbu.

U Komisiji ističu da nije riječ o promjeni postojećih pravila, nego u njihovoj "pametnoj" primjeni.

"Želimo pametniju primjenu Pakta kako bi ostvarili napredak na tri fronte: investicijama, strukturnim reformama i proračunskoj odgovornosti", rekao je povjerenik za ekonomske poslove Pierre Moscovici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara