Komisija nadgleda kako rješavamo hipotekarne kredite u švicarcima

Komisija nadgleda kako rješavamo hipotekarne kredite u švicarcima

Foto: FAH

EUROPSKA komisija prati rasprave koje se u vode u zemljama članicama o mogućim mjerama za rješavanje problema hipotekarnih kredita u švicarskim francima i ističe da te mjere moraju biti u skladu s europskim propisima, posebice u skladu s načelom slobode kretanja kapitala, rečeno je u petak u Bruxellesu.

Doznaje se da se o tome pitanju neformalno razgovoralo u petak na Odboru za ekonomsku politiku (EPC), savjetodavnog tijela Vijeća i Komisije. EPC čine po dva predstavnika iz svake zemlje članice, predstavnici Komisije i Europske središnje banke.

U Europskoj komisiji kažu da su svjesni problema koji pogađa veliki dio građana u nekim zemljama članicama, poput Hrvatske i Poljske, koje su najpogođenije, dok je taj problem nešto manje izražen u Mađarskoj i Rumunjskoj.

"Europska komisija je upoznata da je veliki broj građana u više država članica ima hipotekarne kredite denominirane u stranoj valuti. Također znamo da ti krediti mogu nositi određeni rizik. Pozorno pratimo situaciju u pogođenim zemljama već nekoliko godina, kao i rasprave koje se vode o mogućim mjerama u tim zemljama. Sve poduzete mjere morat će biti u skladu s europskim zakonodavstvom, posebice u skladu s načelom slobode kretanja kapitala", rekla je glasnogovornica Komisije Vanessa Mock, na upit o stajalištu Komisije o tom problemu.

Prošle godine usvojena direktiva o hipotekarnim kreditima

Inače, prošle godine u veljači su Europski parlament i Vijeće usvojili direktivu o hipotekarnim kreditima, koja sadrži i članak o kreditima u stranoj valuti, koji sadrži odredbe čiji je cilj smanjiti rizike vezane uz valutni tečaj za potrošače koji imaju kredite u stranoj valuti.

Zemlje članice trebaju do 21. ožujka 2016. ugraditi tu direktivu u svoja nacionalna zakonodavstva i ona će vrijediti za kredite koji će se podizati nakon toga datuma.

Direktiva predviđa da svi potrošači koji kupuju nekretninu ili uzimaju zajam moraju imati odgovorajuće informacije o rizicima, uključujući i rizik uzimanja kredita u stranoj valuti.

Ovisno o rješenjima za koja se odluče zemlje članice prilikom transponiranja direktive u svoja zakonodastva, potrošači će pod određenim uvjetima imati pravo na konverziju u neku alternativnu valutu ili neke druge aranžmane.

Davatelji kredita morat će redovito obavještavati potrošače o rizicima vezanim uz tečaj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara