Komisija pozdravlja promjenu zakon o Europskom uhidbenom nalogu: "Pozorno ćemo pratiti taj proces"

Foto: Hina

EUROPSKA KOMISIJA je u petak pozdravila promjene zakona o provedbi Europskog uhidbenog naloga u Hrvatskom saboru i najavila da će ponovno procjenjivati da li je skladu s europskom pravnom stečevinom kada zakon stupi na snagu.

"Europska komisija pozdravlje korake koje je poduzela Republika Hrvatska kako bi zločinci bili privedeni pravdi", kaže se u reakciji iz ureda potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding.

"U tom kontekstu, brzo, učinkovito i bezuvjetno usklađivanje zakona o provedbi Europskog uhidbenog naloga s europskom pravnom stečevinom, omogućit će da se o svim zahtjevima za izručenje osumnjičenih i osuđenih kriminalaca postupa unutar sustava Europskog uhidbenog naloga neovisno o datumu kada je počinjen zločin", navodi Komisija.

Hrvatski sabor je danas, s 83 glasa za, 28 protiv i osam suzdržanih, na prijedlog Vlade izmijenio Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s EU-om, tzv. 'lex Perković'.

Tim je izmjenama izbrisano ograničenje primjene europskog uhidbenog naloga na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. Izmijenjeni zakon počet će se primjenjivat od 1. siječnja 2014.

Vlada odbila prijedlog HDZ-a

Vladajuća većina u Saboru odbila je prijedlog HDZ-a da se izmjene iz lipnja u potpunosti povuku i da se zakon vrati u oblik u kojem je donesen 2010., kao i prijedlog nezavisne zastupnice Jadranke Kosor da se europski uhidbeni nalog bez vremenskog ograničenja primjenjuje odmah.

Zakon je prvotno izmijenjen u lipnju, tri dana prije nego što je Hrvatska postala punopravnom članicom EU-a, a Europska je komisija nakon toga zahtijevala da se on vrati u stanje prije tih promjena.

Komisija je prije dva tjedna počela konzultacije sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. hrvatskoga pristupnog ugovora zato što hrvatski zakon o uhidbenom nalogu nije bio u skladu s europskom pravnom stečevinom. Zemlje članice imale su deset radnih dana da se o tome očituju, a taj rok istječe danas.

"Komisija će pozorno pratiti proces i kada zakon stupi na snagu onda će ponovno ocjenjivati je li u skladu s Okvirnom odlukom o Europskom uhidbenom nalogu. Onda ćemo odlučiti o proceduralnim koracima, uključujući dovršetak postupka", kaže se u reakciji Komisije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara