Komorowski priznao poraz: Konzervativni Andrzej Duda novi je poljski predsjednik

Komorowski priznao poraz: Konzervativni Andrzej Duda novi je poljski predsjednik

Foto: FAH

KONZERVATIVNI kandidat Andrzej Duda pobijedio je s 53 posto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora u Poljskoj održanom u nedjelju, ostavivši iza sebe dosadašnjeg predsjednika desnog centra Bronislawa Komorowskog koji je dobio 47 posto glasova, pokazale su izlazne ankete, prenose agencije.

Duda (42) je kandidat oporbene desne stranke Pravo i pravda (PiS) koju vodi Jaroslaw Kaczynski, brat blizanac bivšeg predsjednika Lecha Kaczynskog.

Komorowski je nakon objavljivanja izlaznih anketa priznao poraz i čestitao svome protivniku, prenosi Reuters.

U prvom krugu održanome prije dva tjedna Duda je osvojio 34,7, a Komorowski 33,7 posto glasova. Bilo je to iznenađenje jer je Komorowski (62) - kandidat vladajuće Građanske platforme koji je postao predsjednik 2010. na izborima nakon pogibije Lecha Kaczynskog u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji - imao veliku prednost u anketama.

Ankete su uoči drugog kruga prednost davale Dudi od dva do četiri posto glasova.

Iako su predsjedničke ovlasti ograničene svi se stručnjaci slažu da će predsjednički izbori utjecati na predizbornu utrku za parlamentarne izbore koji se održavaju na jesen.

Dudina pobjeda na predsjedničkim izborima znatno će poboljšati izglede vođe PiS-a Jaroslawa Kaczynskog da ponovo bude imenovan premijerom, nakon osmogodišnje vladavine liberalne Građanske platforme.

Kaczynski, poučen iskustvom poraza od Komorowskog prije pet godina, u predizbornoj kampanji bio je iznimno suzdržan i sve je karte bacio na mladog i dinamičnog Dudu.

Obojica kandidata uoči drugog kruga putovala su zemljom i održavali skupove do zadnjeg trenutka kampanje. Dosadašnji predsjednik ponavljao je da je Poljskoj mjesto u EU-u i NATO-u, što je jamstvo njezine sigurnosti i napretka, dok je njegov suparnik govorio da su mu nacionalni interesi na prvom mjestu i još jednom obećao da će sniziti dob za umirovljenje sa 67 na 65 godina i smanjiti poreze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara