Kontra, Iskorak i Domine složni: Zagreb Pride je spotom odaslao krivu poruku i naštetio LGBT zajednici

Kontra, Iskorak i Domine složni: Zagreb Pride je spotom odaslao krivu poruku i naštetio LGBT zajednici

Screenshot: Zagreb Pride

O SPORNOM spotu kojim se najavljivao ovogodišnji Zagreb Pride, a koji je danas povučen nakon brojnih negativnih reakcija, čak i iz LGBTIQ krugova, očitovale su se i udruge Iskorak, Kontra te Domine. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Lezbijska grupa Kontra i Iskorak - Centar za prava seksualnih i rodnih manjina zalažu se za zaštitu obiteljskog života istospolnih parova već više od 10 godina. Zajedno s udrugom Domine iz Splita organizirali smo prvi i drugi Split Pride, koji su također imali zajedničku temu: uvažavanje različitosti i osiguravanje zakonskih zaštita za sve obitelji. Slogan prvog splitskog pridea je bio "Različite obitelji, jednaka prava", dok nam je ovogodišnji slogan bio "Jednake/-i pred zakonom" (referenca na ustavnu odredbu iz čl. 14.).


Smatramo da je spotom kojim je organizacija Zagreb Pride najavila svoj događaj odaslana pogrešna poruka i učinjena šteta LGBT zajednici i borbi za ljudska prava LGBT osoba, a osobito nastojanju naših organizacija da senzibiliziramo javnost za probleme s kojima se susreću istospolne obitelji.


Ljudska prava moraju biti osigurana jednako svim osobama i svim obiteljima. Jednako kao što tražimo uvažavanje i zakonske zaštite za svoje obitelji, zalažemo se i za uvažavanje svih obitelji.


Našim obiteljima nisu kroz Obiteljski zakon osigurana prava i obveze koja su dostupna i heteroseksualnim parovima i njihovim obiteljima.


Primjerice - istospolni par može živjeti zajedno 20 i više godina, ali ukoliko se jedna od partnerica razboli druga neće moći uzeti plaćeni dopust kako bi ju njegovala ili donositi odluke u hitnim slučajevima. Dijete koje odgaja istospolni par ne može imati zdravstveno osiguranje preko jedne od osoba koje se brinu za njega, ne može ju naslijediti, a ukoliko se zakonskoj skrbnici nešto dogodi, dijete će završiti u sustavu socijalne skrbi. Ovo su samo neki od primjera. Problemi s kojima se susreću istospolni parovi u Hrvatskoj potakli su nas da ukažemo na diskriminaciju.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Europski sud za ljudska prava zauzeo je stav da se istospolne zajednice smatraju obitelji prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Tražimo od državnih institucija da usvoje izmjene Obiteljskog zakona, osiguraju istospolnim parovima prava iz braka i izvanbračne zajednice i na taj način osiguraju svim obiteljima u Republici Hrvatskoj jednaka prava".


Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,
Koordinatorica Lezbijske grupe Kontre

Mirjana Kučer,

Koordinatorica Domina

Edo Bulić,

Koordinator Iskoraka

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara