Kontra i Iskorak zbog Baukovih izjava o gay brakovima poručili: Politika segregacije koju zastupa Vlada je diskriminativna i ima štetne posljedice!

Ilustracija: Guliver image/Getty images

IZ UDRUGA Kontra, Iskorak i Rišpet reagirali su na jučerašnje izjave ministra uprave Arsena Bauka, koji je iznio nekoliko činjenica vezanih uz stav i planove Vlade na području zaštite obiteljskog života istospolnih obitelji, odnosno njihovih prava na sklapanje braka i usvajanje djece.
 
"Već je poznato javnosti da je ministar uprave nakon Split Pridea za HTV Dnevnik izjavio sljedeće: `Sama činjenica da taj zakon radi Ministarstvo uprave, a ne Ministarstvo socijalne politike koje je nadležno za pitanja obitelji pokazuje, dakle, da Vlada u ovom trenutku neće to u potpunosti izjednačiti s obitelji`. Već je u ranijim izjavama ministar također potvrdio da Vlada neće mijenjati Obiteljski zakon jer istospolne obitelji ne smatraju obiteljima, te da im neće biti osigurana zakonska ravnopravnost ni u pogledu pojedinih prava i obveza, između ostaloga da istospolni parovi neće moći posvajati djecu.

Ministar je u svojoj najnovijoj izjavi potvrdio prethodne navode, te najavio javnu raspravu o posebnom zakonu o registriranom odnosno "životnom" partnerstvu za rujan ove godine. U međuvremenu, Ministarstvo socijalne politike i mladih kroz proces internet savjetovanja odbilo je u novi prijedlog Obiteljskog zakona uvrstiti zaštitu obiteljskog života za istospolne obitelji.

Ponovo se javno obraćamo Vladi RH i ministru Bauku, kako bismo zatražili da se prekinu praksu segregacije i diskriminativnog postupanja prema istospolnim obiteljima. Obiteljski zakon je u izradi i nema razloga zbog kojeg bi bilo potrebno stvarati posebne radne skupine, posebne zakone i posebne institucije pored braka i izvanbračne zajednice kako bi se reguliralo pitanje istospolnih obitelji.

Kada Vlada odbije manjinske obitelji uopće nazvati obiteljima i kada njihovu zaštitu namjerno propusti uvrstiti u Obiteljski zakon, to treba zabrinuti ne samo pripadnike/-ce određene društvene skupine, već i sve građane i građanke kojima je stalo do poštivanja ljudskih prava. Politika segregacije koju zastupa Vlada je diskriminativna i ima štetne posljedice, ne samo u pogledu konkretnih prava koja će biti uskraćena istospolnim obiteljima, već i vezano za percepciju takvih obitelji i općenito LGBT osoba u društvu. To je posebno zabrinjavajuće u kontekstu učestalih slučajeva diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama.

Djeca koja žive u istospolnim obiteljima postoje i izostanak reguliranja ovog područja Obiteljskim zakonom samo će uzrokovati da ta djeca i dalje žive u pravnoj nesigurnosti, jer ako se naprimjer biološkom roditelju ili posvojitelju nešto dogodi, njegov partner ili partnerica neće imati pravo skrbništva nad djetetom. U najnovijoj izjavi ministra Bauka spominje se da Vlada razmatra `koja bi prava životni partner mogao imati prema biološkom djetetu svog partnera`. Takav pristup ocjenjujemo negativnim jer Vlada ne uzima uopće u obzir posvojenu djecu jednog od partnera, kao ni djecu začetu postupcima medicinski pomognute oplodnje u inozemstvu. Činjenica da Vlada razmatra `koja prava bi životna partnerica ili partner biološkog roditelja prema djetetu mogao imati` ostavlja mogućnost da djeca iz istospolnih obitelji neće biti stavljena u ravnopravan položaj s djecom iz raznospolnih obitelji u pogledu prava i obveza koje prema njima imaju maćeha ili očuh. To predstavlja grubu diskriminaciju djece koja žive u takvim obiteljima.

Još jednom poručujemo Vladi: `Mi smo građani i građanke Republike Hrvatske, naše obitelji su obitelji i mi očekujemo jednaku zaštitu i postupanje od državnih institucija kao i većinski dio populacije. Tražimo da se zaštita obiteljskog života istospolnih parova regulira kroz Obiteljski zakon i postojeće institucije braka i izvanbračne zajednice`", stoji u priopćenju kojeg potpisuju Sanja Juras, koordinatorica Kontre; Edo Bulić, koordinator Iskoraka; te Ljubomir Mateljan, koordinator Rišpeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara