Kontra o izmjenama Kaznenog zakona: "Vlada opet nije zaštitila manjine od nasilja, napadači prolaze nekažnjeno"

Ilustracija: Shutterstock

UDRUGE Kontra i Rišpet poslale su povodom izmjena Kaznenog zakona priopćenje u kojem se osvrću na probleme u sankcioniranju nasilja nad manjinskim društvenim skupinama.

"Obraćamo vam se vezano za Prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona koji je danas usvojila Vlada Republike Hrvatske. U Prijedlogu se uvodi novo kazneno djelo psihičkog nasilja u obitelji koje ne rješava problem nedostatka sveobuhvatnog sankcioniranja obiteljskog nasilja na koji upozoravaju nevladine organizacija za prava žena od kada je usvojen novi Kazneni zakon, ali i problem nasilja općenito.

Vlada je unatoč brojnim upozorenjima civilnog društva propustila kroz nove izmjene Kaznenog zakona ispraviti veliku pogrešku koja je učinjena 2011. godine kada je posve ukinuo kazneno djelo nasilničkog ponašanja. Primorani smo upozoriti javnost da će zbog takvog postupanja Vlade brojni nasilnici na ulicama Hrvatske ostati nesankcionirani. 

Zločini iz mržnje nad manjinskim društvenim skupinama - osobito pripadnicima nacionalnih i etničkih manjina i LGBT osobama gorući su problem u hrvatskom društvu. U posljednje vrijeme bilježimo sve učestalije napade na pripadnike LGBT populacije, osobito aktiviste i aktivistkinje koji su izloženi nasilju zbog svog zalaganja za ravnopravnost LGBT osoba. Do danas nisu kažnjeni napadači na Antu Beusa, Ljubomira Mateljana i Tomislava Ladišića, LGBT aktiviste iz Splita.

Posljednji javni slučaj napada dogodio se prošli tjedan u Splitu – napadnuti su gej turisti iz Brazila. Zločine iz mržnje prema pripadnicima manjinskih društvenih skupina najčešće izvršavaju planirano grupe napadača. Zbog izmjena koje je donio novi Kazneni zakon oni koji nisu izravno udarili ili zaprijetili žrtvi, ali su bili uključeni u napad, ostaju kazneno nesankcionirani.

U slučaju posljednjeg napada na Antu Beusa iz Splita, policija čak ni ne traži trojicu od šestero napadača jer smatra da nema uvjeta za kazneni progon, unatoč činjenici da su njih petorica prijetila g. Beusu smrću za vrijeme napada. Također, u slučajevima kada žrtva ne zatraži odmah liječničku pomoć i zbog toga ne posjeduje medicinsku dokumentaciju, napadači neće biti kažnjeni po Kaznenom zakonu.

Zbog propusta državnih institucija građani nisu zaštićeni od nasilničkog ponašanja što je neprimjereno društvenoj opasnosti djela. Pravo na život bez nasilja temeljno je ljudsko pravo. Svi građani i građanke, uključujući one koji se aktivno zalažu za ravnopravnost LGBT osoba, moraju se osjećati sigurno", stoji u priopćenju kojeg potpisuju Sanja Juras, koordinatorica LGBT pravnog tima Kontre, i Ljubomir Mateljan, koordinator Rišpeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara