Kontroverze i intrige u Vatikanu: Zašto je Benedikt XVI. odlučio odstupiti?

Kontroverze i intrige u Vatikanu: Zašto je Benedikt XVI. odlučio odstupiti?

Foto: AFP

KADA je danas točno u podne svijetom odjeknula vijest o odlasku pape Benedikta XVI., svi su ostali šokirani papinom olukom. Od katoličkih svećenika preko svjetskih lidera - nitko nije očekivao ovakav rasplet događaja. Benedikt XVI. prvi je papa koji je odstupio s dužnosti u posljednjih 600 godina, što dodatno ukazuje na mogućnost da ga je na ovakvu odluku potaknula činjenica da je njegov pontifikat, u najmanju ruku, bio obilježen skandalima i kontroverzama.

Zašto je Papa baš danas odlučio objaviti da podnosi ostavku, kada se već više od godinu dana nagađalo da bi se to moglo dogoditi? Zašto je odluku objavio upravo prije Uskrsa, ako pravi razlog ne leži u ozbiljnoj bolesti, kako nagađaju neki mediji. Je li i na koji način njegova odluka o podnošenju ostavke povezana s aferom VatiLeaks i otkrivanju tajnih vatikanskih dokumenata, za koje je zaslužan upravo njegov bivši butler? Jesu li skandali koji posljednjih nekoliko godina potresaju Katoličku crkvu postali jednostavno previše za Benedikta XVI.? Sve su to pitanja na koja papa odgovor nije dao, a svoj je odlazak opravdao "umorom".

Kako je Papa izgubio kontrolu nad Crkvom?

Vrlo je vjerojatna mogućnost da je Papa jednostavno postao "umoran" zbog spoznaje da je u potpunosti izgubio kontrolu nad Crkvom i njezinim dužnosnicima. Tijekom tzv. afere VatiLeaks, koja je prošle godine punila stranice svih svjetskih medija, tajni dokumenti mjesecima su "krijumčareni" iz strogo čuvanih vatikanskih prostorija, a razotkrili su borbu za prevlast između pojedinih vatikanskih kardinala. Benedikt XVI. nije mogao stati na kraj aferi, jednako kao što nije uspio niti provesti reformu Vatikanske banke nakon serije optužbi (ali i dokaza) o pranju novca.

Jesu li ukradeni dokumenti otkrili nešto što Papa želi zataškati i imaju li oni uopće ikakve veze s njegovom iznenadnom ostavkom, pitaju se brojni ljudi diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Papu su neki događaji i teret koji sa sobom nosi ova funkcija ozbiljno oštetili. Teško je shvatiti koliko intriga postoji u Rimu", kazao je za agenciju DPA Papin bliski prijatelj Max Seckler.

Umoran od skandala

Benedikt XVI. također se pokazao neadekvatnim u rješavanju brojnih seks skandala koji još od 2010. godine snažno potresaju Katoličku crkvu, a njegovi pokušaji da obnovi tradicionalne katoličke vrijednosti nisu donijeli rezultata - vjernici su se počeli udaljavati od Vatikana, tisuće njih napustilo je tijekom posljednjih godina Crkvu, većinom u Europi i SAD-u.

Kraj paradoksalnog pontifikata

Kardinali koji su izabrali Benedikta XVI. za papu očito su se nadali kratkom pontifikatu nakon dugogodišnje vladavine njegovog prethodnika, pišu strani mediji. Joseph Ratzinger bio je najstariji izabrani papa od 1730. godine, a njegovo zdravstveno stanje niti u trenutku izbora nije bilo baš najbolje, niti je pokazivalo naznake poboljšanja.

Izborom osobe koja je bila glavni savjetnik pape Ivana Pavla II. prilikom donošenja nekih od najvažnijih odluka, biskupi su pokazali i kako je glavni cilj bio nastavak politike kakvu je vodio Benediktov prethodnik. Ipak, ako su se biskupi ovakvim izborom nadali nastavku mirnih pontifikata, u svakom su slučaju pogriješili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara