Kontroverzna privatizacija: Velika Britanija prodaje poštu putem javne ponude dionica

Foto: Royal Mail

BRITANSKA vlada u četvrtak je službeno predstavila planove privatizacije više od polovice Royal Maila, najavivši početnu ponudu dionica državne pošte na burzi u roku od nekoliko tjedana.

Dionice Royal Maila bit će uvrštene u kotaciju Londonske burze a koalicijska vlada konzervativaca i liberalnih demokrata na čelu s Davidom Cameronom namjerava zadržati udio “otprilike jednak onome koji će biti prodan”.
 
Vlada je najavila privatizaciju više od 50 posto udjela u Royal Mailu u srpnju, nakon što je posljednjih nekoliko godina iz temelja restrukturirala državno poduzeće, pritisnuto oštrom konkurencijom.
 
Očekuje se da će prodaja polovice udjela u Royal Mailu biti najveća britanska privatizacija od 1980. kada su privatizirani divovi British Gas i British Telecom te željeznice.
 
U Londonu tvrde da će privatizacijom osigurati dugoročnu održivost poduzeća i jamčiti isporuke pošiljki šest dana u tjednu, uz iste cijene u cijeloj zemlji.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
U privatizaciji će moći sudjelovati i oko 150 tisuća radnika Royal Maila kojima će dionice biti ponuđene bez ikakve naknade. Time se državna pošta probila na prvo mjesto privatiziranih velikih poduzeća po masovnosti uključivanja radnika u privatizaciju.
 
Ova privatizacija u Velikoj Britaniji izaziva kontroverze, jer su mnogi nezadovoljni privatizacijom željeznica, pa se čak javljaju prijedlozi za njenu renacionalizaciju.
 
U privatizaciji Royal Maila mogu sudjelovati svi punoljetni građani, a minimalna uplata određena za građane koji žele sudjelovati u javnoj ponudi je 750 funti.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara