Koruška će ispitati ubojstvo hrvatskog emigranta Martinovića

Foto: Hina (Roman Leljak)

NAKON najnovijih slovenskih otkrića o ubojstvu hrvatskog emigranta Nikice Martinovića 1975. u Klagenfurtu u Austriji austrijske vlasti će o tome ponovno otvoriti istragu ukoliko se pojave nova saznanja, javlja u četvrtak austrijska novinska agencija APA.

Slovenski publicist i istraživač arhiva Roman Leljak optužio je u ponedjeljak nekadašnjeg načelnika slovenske Službe državne sigurnosti Janeza Zemljariča da je odobrio akciju u kojoj je 1975. ubijen Nikica Martinović ispred svoje trgovine u Klagenfurtu.

Klagenfurtsko državno odvjetništvo kaže kako se trenutno o ovom slučaju ne vodi istražni postupak, ali da je zemaljska kriminalistička policija Koruške dobila dokumente o tom ubojstvu koji se sada prevode i ispituju, navodi APA.

Leljak pozvan na saslušanje

"Ukoliko ta ispitivanja dovedu do novih saznanja mogao bi se nastaviti prekinuti postupak", rekla je APA-i glasnogovornica državnog odvjetništva Antoinette Troester.

Slovenski tjednik Reporter piše kako je Leljak rekao da ga je policija pozvala sljedeći ponedjeljak na saslušanje u Klagenfurt.

Dnevnik Kronen Zeitung izvješćuje u četvrtak da je kriminalistička policija ponovno otvorila slučaj koji je po drugi put obustavljen 2012. zbog nedostatka dokaza.

Nekadašnji poručnik hrvatske domobranske vojske Martinović ubijen je iz vatrenog oružja 17. veljače 1975. blizu svoje trgovine voćem i povrćem u Klagenfurtu, a ubojice su neopaženi pobjegli.

Na dokumentima je Zemljaričev potpis?

Leljak je iz arhivskih dokumenata zaključio da je Martinovićevo ubojstvo organizirala jugoslavenska tajna služba UDBA odnosno njezin slovenski ogranak Služba državne sigurnosti. Riječ je o akciji "Bleiburški vod" koju je Zemljarič potpisao, a u operativnom planu za 1975. spominje eliminaciju dijela hrvatske političke emigracije u Austriji i njezino slabljenje.

Leljak prema dokumentima pretpostavlja da je Martinovića ubio operativac slovenske službe sigurnosti Milan Dorič "Hanzi" koji danas živi u Njemačkoj i tvrdi da je na dokumentima Zemljaričev potpis kojim se to odobrava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara