Kosor o preferencijalnom glasanju: Dokazalo bi da su Milanović i Karamarko najomraženije osobe u Hrvatskoj

Kosor o preferencijalnom glasanju: Dokazalo bi da su Milanović i Karamarko najomraženije osobe u Hrvatskoj

Foto: FAH

NEKOLIKO mjeseci trajali su pregovori među parlamentarnim strankama o izmjenama izbornog zakonodavstva. Od dogovora po običaju na kraju nije bilo ništa pa je SDP u proceduru poslao svoj prijedlog.

Poticaj iza izmjene izbornog zakona krenuo je od inicijative "U ime obitelji". Kada je Željka Markić pokrenula pitanje referenduma kojim bi se uvelo preferencijsko glasanje po uzoru na glasanje na izborima za Europski parlament, reagirali su i zastupnici. Odjednom su svima bila puna usta potrebe za preferencijalnim listama kako bi građani mogli izabrati kojem će zastupniku dati svoj glas.

Došlo je i do međustranačke suradnje. Jadranka Kosor, Gvozden Flego i Josip Kregar te GONG izišli su sa svojim prijedlogom. Osim preferencijalnog glasovanja u kojem bi građani birali troje kandidata, predlaže se i spuštanje praga za priznavanje preferencijalnih glasova s 10 na 5 posto. Osobe osuđene za teška kaznena djela ne bi se smjele kandidirati, kao ni načelnici i gradonačelnici.

"Dva predsjednika, dvije najjače i najmoćnije stranke u Hrvatskoj su apsolutno po svim istraživanjima dvije najnepopularnije i najomraženije osobe. Uvođenje preferencijalnog glasa bi dovelo do toga, zamislite, pokazalo da bi te osobe, ali i drugi iz vodstva stranaka dobili znatno i neusporedivo manje glasova od ostalih kandidata na tim listama," rekla je Jadranka Kosor.

Uskoro su se klubovi počeli javljati sa svojim prijedlozima, osim HDZ-a koji je zatražio da se prije toga dijaspori omogući glasanje pod istim uvjetima kao i građanima u zemlji. Vladimir Šeks naveo je primjer s posljednjeg kruga predsjedničkih izbora.

"Što je nedostojno i što krši sva moguća ljudska prava, a što je omogućeno da je u Ustavu 2010. godine pod diktatom SDP-a donesena ta ustavna odredba," rekao je Vladimir Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP odustao od zabrane kandidiranja osuđenima za teške zločine

Iako su dogovori sredinom prošlog mjeseca još uvijek trajali iza zatvorenih vrata, Laburist Dragutin Lesar izvijestio je da je SDP odustao od zabrane kandidiranja osuđenima za teške zločine. Izmjene su zbog roka koji istječe polovinom veljače došle pod upitnik da bi na kraju SDP-ov Peđa Grbin izvijestio kako je prijedlog njegove stranke poslan u proceduru. Josip Kregar nije krio nezadovoljstvo.

"Razočaran sam. Propuštena je prilika da se napravi prava politička reforma koja je potrebna, koja nije samo zamrla za sve druge reforme koje u gospodarstvu treba učiniti ili u društvu, koja bi pomogla da građani jedanput ne birati stranačke nego svoje kandidate koje će njima odgovarati," rekao je Josip Kregar.

Idući tjedan predlažu sve stranke

U tjednu pred nama tako će se u Saboru voditi objedinjena rasprava i svaka će stranka iznijeti svoj prijedlog, najavio je predsjednik Sabora Leko.

"Ja se nadam, kada me već to pitate da će svi zastupnici imati u vidu da je značajan broj hrvatskih građana zainteresirana da jače sudjeluju u tome tko će ih zastupati i u predstavničkim tijelima, dakle u skupštinama, Saboru i vijećima, a i u izvršnoj vlasti," rekao je Leko.

Tako smo nakon nekoliko mjeseci pregovora dobili prijedlog s minimalnim izmjenama nakon kojih će mnogima ostati gorak okus u ustima, a kako stvari stoje praksa iz pritvora ili zatvora u Saboru neće prestati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara