Kosovo će imati vojsku od pet tisuća vojnika

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

KOSOVSKA vlada odlučila je u utorak da počne stvaranje državne vojske od pet tisuća vojnika, a osnova će joj biti postojeće Kosovske sigurnosne snage s lakim naoružanjem, objavljeno je u Prištini.

Šest godina od osamostaljenja, Kosovo u kojem živi oko milijun i sedamsto tisuća stanovnika, dobit će vojsku u kojoj će uz pet tisuća aktivnih vojnika biti i tri tisuće rezervista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zapadne zemlje koje podupiru Kosovo i priznale su mu nezavisnost 2008., nisu odmah htjele da se krene u stvaranje vojske zbog straha da to ne bude slanje pogrešne poruke Srbiji od koje se Kosovo odcijepilo, te da se ne uznemiri oko stotinu tisuća Srba koji žive u novoj državi.

Iako Srbija ne priznaje kosovski suverenitet, odnosi među dvjema zemljama popravili su se u zadnjih godinu dana, a potpisan je i sporazum postignut uz posredovanje Europske unije.

Srbija je pristala de facto odustati od nadzora nad sjevernim dijelom Kosova uz prištinsko jamstvo svih prava etničkim Srbima na Kosovu, a zauzvrat je Beograd dobio početak pregovora o članstvu u Uniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara