Kotromanović o MIG-ovima: Očekujem isporuku tri zrakoplova do kraja mjeseca

Kotromanović o MIG-ovima: Očekujem isporuku tri zrakoplova do kraja mjeseca

Foto: morh.hr

MINISTARSTVO obrane (MORH) predstavilo je danas izvješće o realizaciji plana nabave za 2013. i plan za 2014. pri čemu je ministar Ante Kotromanović istaknuo da žele biti potpuno otvoreni i transparentni i djelovati u skladu sa zakonom te da nemaju što kriti.

"Po prvi puta ove godine već imamo plan za iduću i to mora postati praksa", naglasio je Kotromanović na radnom sastanku s članovima saborskih Odbora za obranu te Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

U ovoj je godini od ukupno 1,6 milijardi kuna 416 milijuna realizirano je po ranije sklopljenim ugovorima, a 1,2 milijardi kuna po postupcima javne nabave. Provedeno je 986 postupaka javne nabave i sklopljeno 1092 ugovora i okvirnih sporazuma, stoji u izvješću koji je predstavio načelnik Samostalnog sektora za javnu nabavu MORH-a Branko Pribolšan.

Među kapitalnim ulaganjima su remont šest helikoptera koji bi trebao biti dovršen do ožujka iduće godine. U ovoj se godini odustalo od nabave od atomsko-biološko-kemijske (ABK) opreme i izgradnje kuhinje u Zemuniku.

Za 2014. sredstva su planirana na razini 2013. i projekcije proračuna od 2014. do 2016. u visini od gotovo 4,5 milijardi kuna, a za materijalno zbrinjavanje predviđeno je 1,6 milijardi kuna. Očekuje se fleksibilizacija pri vrednovanju ponuda koje su do sada zbog minimalnih odstupanja odbacivane, a povisit će se i gornja granica tzv. bagatelne nabave za koje nije potrebno raspisivati javni natječaj sa 70.000 na 200.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među ostalim, od kapitalnih izdvajanja planirano je 413 milijuna kuna za nabavu vojne opreme, a 316 milijuna kuna utrošit će se po ranije sklopljenim ugovorima za koje se neće provoditi postupak javne nabave. Iz godine u godinu smanjuje se udio nabave koja je zbog tajnosti postupka izuzeta od javne nabave pa će iznositi oko 7,15 posto za razliku od 20-ak i više posto prethodne godine.

Remont zrakoplova, helikotera i raketne topovnjače

U 2014. planirana je nabava obalnog ophodnog broda, remont zrakoplova, helikoptera i raketne topovnjače "Kralj Petar Krešimir IV" te revizija tenka. Provest će se novi postupci javne nabave za kupnju jurišnih pušaka, streljiva, pancir haubica, borbenih vozila.

Odgovarajući na novinarski upit o neperspektivnim nekretninama u vlasništvu MORH-a ministar Kotromanović kako očekuje odluku vlade i da za sada ima nešto potpuno čistih nekretnina koje mogu u prodaju. Najavio je da će se tako dobiven novac utrošiti u modernizaciju, opremanje i poboljšanje uvjeta u OS.

U vezi s odustajanjem od kupnje autonomnog podvodnog vozila rekao je da su osigurana sredstva, ali od vojske nisu dobivene tehničke specifikacije. Od kupnje protupožarnog air tractora se odustalo zbog rebalansa proračuna i novac je vraćen u državnu riznicu, pojasnio je.

Na upit o kašnjenju borbenih zrakoplova MIG 21 s remonta u Ukrajini Kotromanović je rekao da je ono minimalno zbog problema s uvozno-izvoznim dozvolama na koje nisu mogli utjecati. Ponosan sam što smo proveli postupak i dobili značajno nižu cijenu, istaknuo je. "Očekujemo isporuku tri zrakoplova do kraja mjeseca, a do Dana HRZ (12. prosinca) još dva i ostatak po planu. Uvijek su moguće nepredvidive okolnosti i kašnjenja kod remonta, no nadam se i činimo sve da to prođe dobro."

Na novinarsku tvrdnju da je tvrtki Đuro Đaković godinama plaćana strateška zaliha rezervnih dijelova za tenkove koji nisu korišteni, Kotromanović je rekao da nije sretan što je to zatekao i da su prema ugovoru morali isplatiti tu ugovornu obvezu. Radilo se oko 40-tak milijuna kuna u nekoliko godina i na taj se način pomagalo Đakoviću, rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara