Kotromanović sutra s ministrima obrane NATO-a u Bruxellesu

Kotromanović sutra s ministrima obrane NATO-a u Bruxellesu

Foto: FAH

MINISTRI obrane zemalja NATO saveza trebali bi sutra na sastanku u Bruxellesu razgovarati o provedbi ustroja tvz. "Spear head" elitnih snaga NATO-a koje bi u brzom vremenu mogle odgovoriti svakoj prijetnji, doznaje se u srijedu u NATO-u.

Ustoj tih snaga dogovoren je na prethodnom sastanku u Walesu, a sada će se proučiti provedba ustroja tih snaga koje će većinom imati vojne i druge aktivnosti u zemljama Sjevernoatlantskog saveza na istoku Europe.

Ujedno, to je i priprema za sljedeći NATO summit koji se planira iduće godine u Varšavi. Tako se u istočnim zemljama saveza, a naročito baltičkim, planira gradnja i ustroj zapovjednih mjesta, zajedničkih vojnih vježbi s lokalnim snagama i slično.

Također, ministri će raspravljati i o procesu priključenja NATO-u Gruziji koja je sada zemlja partner saveza.

"Spear head" ofenzive

Kako ističu u NATO-u, naglasci će biti na provedbi jačanja kolektivne obrane saveza na svaku prijetnju te prilagodba NATO-a radi spremnosti na svaki oblik ugroze.

Naglašava se da su "Spear head" defenzivne snage koje nikoga ne ugrožavaju već isključivo služe za obranu saveza.

Inače, odnosi s Rusijom i kriza u Ukrajini dominatna su tema u NATO-u. Jedan visoko pozicionirani dužnosnik NATO-a naglasio je da se prije nekoliko godina NATO pitao što nakon završetka misije ISAF-a u Afganistanu, ali nedavno događaj na istoku Europe postali su razlog nove politike NATO-a koja je dogovorena na summitu u Walesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ističu u NATO-u, savez će pomoći Ukrajini u ustroju i reorganizaciji vojske i obrambenog sustava uopće. Naoružavanje ne dolazi o obzir već se to prepušta nacionalnim politikama.

Uspostava snaga za brza djelovanja i njihov ustroj bazirat će se na nekoliko zemalja koje će organizirati zapovjedna mjesta, obuku, te rotacije snaga.

Ruska vojna nazočnost u zraku i na moru u sjevernoj Europi ocjenjuje se čistom propagandom i političkom porukom kojom Rusija želi poručiti "tu smo i možemo biti tu".

"Istjerivanje ruskih zrakoplova bila je politička odluka"

Kako je novinarima naglasio jedan vojni dužnosnik NATO-a, inače mornarički časnik, govoreći o nedavnom incidentu u kojemu su zrakoplovi NATO-a otjerali ruske iznad Sjevernog mora, riječ je o zrakoplovima i brodovima iz doba Hladnog rata i tu je više riječ o političkoj poruci.

Novinarima je pozitivno ocijenjeno stanje u Afganistanu nakon kraja misije ISAF, u kojoj je znatan doprinos dala i Hrvatska, a dobro je ocijenjen i početak misije "Resolute Support".

Naime, mnogi su se bojali kraja misije ISAF-a i početka nove koja se isključivo odnosi na trening i obuku lokalnih snaga i kao što se može vidjeti u Afganistanu nije se ništa novo i veliko dogodilo, naglasili su u NATO-u.

Na sastanku bi hrvatsko izaslanstvo trebao predvoditi ministar obrane Ante Kotromanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara