Kraj Baške helikopterom spašavali ozlijeđenu austrijsku planinarku

Kraj Baške helikopterom spašavali ozlijeđenu austrijsku planinarku

Foto: gss.hr

JUČER u ranim poslijepodnevnim satima turisti na prepunoj plaži u Baškoj na Krku svjedočili su atraktivnom, ali prvenstveno zahtjevnom spašavanju s obližnje Obzove, izvijestila je Hrvatska gorska služba spašavanja

"Cijela priča počela je nekoliko sati ranije kada se sredovječni bračni par iz Austrije uputio na planinarsku turu preko hrpta Obzove. Oni su u Bašku stigli prvenstveno zbog aktivnog odmora. Kako primorske planine započinju gotovo na morskoj površini te iako nemaju veliku apsolutnu visinu, relativna visina koja se mora savladati ponekad predstavlja veliki izazov. Uzmemo li u obzir i to da putovi uglavnom vode po krševitom terenu u kombinaciji s visokim temperaturama izleti ponekad postaju prava pustolovina", navode iz HGSS-a."Žena se prilikom silaska pokliznula i pala te zadobila kompliciranu ozljedu noge. Nesreća se dogodila na planinarskom putu u jednom od klanaca koji se spuštaju s hrpta Obzove prema bašćanskoj plaži. Suprug unesrećene krenuo je po pomoć. Nalazili su se kilometrima udaljeni od najbliže prometnice. Pomoć je zatražena od tima Hitne medicinske pomoći koji se nalazio u Baški , a oni su uz konzultaciju vatrogasaca zaključili da je za tu vrstu spašavanja potrebna intervencija HGSS.

Putem centra 112 alarmirana je Stanica Rijeka. z baza na Platku i Vežici odmah po dojavi krenuli su spasilački timovi prema mjestu nesreće. Obzirom na izoliranost mjesta nesreće te stanja na prometnicama (kolona pred krčkim mostom bila je preko 5 kilometara) zatražena je pomoć helikoptera.

U koordiniranoj akciji spašavanja do unesrećene osobe prvi je stigao tim spašavatelja s liječnikom HGSS-a . Pregledom te zbrinjavanjem ozljede liječnik je potvrdio potrebu za helikopterskim transportom. Nedugo potom uz pomoć helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na mjesto nesreće stigao je dežurni tim letača spašavatelja HGSS-a. Usprkos velikoj vještini pilota HRZ-a, konfiguracija terena i jak vjetar nisu dozvoljavali spašavanje sa samog mjesta nesreće te je unesrećena osoba uz pomoć zemaljske ekipe transportirana na vršni greben od kuda ju je potom preuzeo helikopterski tim.

Sasvim sigurno turisti s početka ovog teksta osvjedočili su se o Hrvatskoj kao sigurnoj destinaciji za odmor, u kojoj djeluje sposobna spasilačka služba", stoji u priopćenju HGSS-a.

Apel HGSS-a avanturistima željnima adrenalina i penjanja

"Ljetno lijepo vrijeme, dugi dani, ljudi željni avanture i povoljno dostupna oprema navode HGSS da upozore na obavezne procedure prilikom penjanja po stijenama.

Avanturisti i zaljubljenici u penjanje morali bi poštovati sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ALPINISTIČKI ILI SPORTSKO-PENJAČKI TEČAJ ILI ŠKOLA
Pohađanjem odgovarajuće škole ne preskaču se početniče stepenice. Iskusni voditelji i instruktori nauče početnike temeljima na kojih se, daljnjim treniranjem i penjanjem, nadograđuje iskustvo. Takav slijed vodi ka sigurnijem i ljepšem uživanju u stijenama. Osim penjanju, početnici se nauče o planinarstvu, orijentaciji, prehrani u prirodi i prvoj pomoći.

POSJEDOVANJE ODGOVARAJUĆE OPREME
Na temeljno školovanje nastavlja se ulaganje u sigurnu i certificiranu opremu. Bez sigurne opreme nema ni sigurnog uspona. Osim tehničke opreme ova točka podrazumijeva i odgovarajuću obuću i odjeću koja je potrebna u prirodi.

PRAVILNA PRIMJENA OPREME
Osim školovanjem, pravilna primjena opreme osigurava se treningom, stalnim učenjem i čestom primjenom. Ne dovedite se u situaciju da ste opremu zaboravili ili da je ne znate pravilno koristiti.

KORIŠTENJE KACIGE
Kaciga glavu čuva. Apeliramo na sve penjače da koriste kacige jer osim što štite prilikom pada u stijene one štite i od padajućih predmeta.

PRAĆENJE VREMENSKE PROGNOZE
Odlazak na penjanje često može početi po lijepom i sunčanom vremenu, a završiti hladnim pljuskom. Stoga praćenje prognoze znači bolju organizaciju uspona.

Na kraju apel svim avanturistima koji s plaže odluče otići na "obližnju" planinu:
OPREMITE SE KVALITETNO, INFORMIRAJTE SE, NE PRECIJENITE SE, PONESITE DOVOLJNO VODE I ZAPAMTITE BROJ 112", savjeti su HGSS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara