Kraj Pakraca se srušila Cessna: Pilot prevezen u zagrebačku Traumatološku kliniku, putnik pušten kući

Kraj Pakraca se srušila Cessna: Pilot prevezen u zagrebačku Traumatološku kliniku, putnik pušten kući

Foto: Google Maps

PILOT Cessne, koja se danas srušila kod Pakraca, večeras je nakon pružene pomoći u Općoj bolnici u Novoj Gradiški prevezen u zagrebačku Traumatološku kliniku, a drugi muškarac iz zrakoplova pušten je kući, rekli su za Hinu u Novoj Gradiški.

49-godišnji državljanin Srbije teško je ozlijeđen, ali je izvan životne opasnosti, a 66-godišnji državljanin Bugarske otišao je kući u pratnji kolega iz tvrtke, rekao je dežurni liječnik Mario Špoljar.

Zrakoplov je nestao s radara i srušio se jutros oko 10,30 sati na obroncima Psunja, na 600 metara nadmorske visine.

Spasilačke ekipe su ih locirale oko devet kilometara od Pakraca, u blizini Rogolja u Brodsko-posavskoj županiji.

Sa stradalnicima su ekipe GSS-a uspostavile vezu mobitelom, ali je potraga bila otežana zbog miniranoga, teško pristupačnog i šumovitog terena.

HGSS je ozlijeđene osobe predao na skrb hitnoj medicinskoj pomoći u 15,35 sati, čime je završio još jednu akcija potrage i spašavanja, izvijestio je HGSS na svojim mrežnim stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U 15,06 sati spasioci su zajedno s liječnikom HGSS-a "uspjeli doći do unesrećenih, medicinski ih zbrinuli i nosilima transportirali dva kilometra kroz teško prohodan teren".

Ekipe su bile sastavljene od spasilaca HGSS-a iz Novske, Požege i Slavonskoga Broda te policije, vatrogasaca, hitne pomoći i MUP-ova helikoptera.

Bacali mamce za lisice

U zrakoplovu su se nalazile dvije osobe koje su netom prije nestanka zrakoplova s radara od kontrole leta zatražile hitnu pomoć. HGSS je izvijestio kako su HGSS Novska i Požega u potrazi su za zrakoplovom koji se srušio na širem području Lipika.

"Oko 11 sati putem Županijskog centra 112, HGSS stanica Požega zaprimila je dojavu o zrakoplovu koji se srušio u blizini naselja Gornji Rogolji, na području Lipika. Spašavatelji iz HGSS Novska i Požega hitno su upućeni na teren i tragaju za osobama koje su se nalazile u zrakoplovu", izvijestili su.

Spasioci su stupili u kontakt s pilotom i putnikom iz aviona koji je nestao iznad šume kod Pakraca. Oko 14.30 sati spasioci su došli do zrakoplova i dvojice putnika. Avion je pao u mjestu Gornji Rogolji iznad Pakraca.

Ozlijeđene osobe su na pakračkom području bacale mamce za lisice protiv bjesnoće, budući da se radi o obavezi koju smo preuzeli ulaskom u EU da zaštitimo granice od bijesnih lisica.

Unesrećene nosili dva kilometra

Spašavatelji su uspješno odradili posao noseći unesrećene dva kilometra kroz teško prohodni teren, uz loše vremenske uvjete, kišu i maglu, potvrdio je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić. Dodao je da unesrećeni imaju ozljede ekstremiteta i leđa, a prvu pomoć im je pružio liječnik HGSS-a.

U spašavanju su sudjelovali pripadnici GSS-a iz Slavonskog Broda, Novske i Požege, policajci, vatrogasci, pripadnici Hitne medicinske pomoći, djelatnici Hrvatskih šuma, angažiran je i helikopter, a obaviješten je i Hrvatski centar za razminiranje zbog minski sumnjivog područja.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara