Kraj bankarske tajne: EU i Švicarska potpisale povijesni sporazum o automatskoj razmjeni podataka o računima

Kraj bankarske tajne: EU i Švicarska potpisale povijesni sporazum o automatskoj razmjeni podataka o računima

Foto: SNB

ŠVICARSKA i Europska unija danas su potpisale povijesni sporazum kojim će se povećati transparentnost novčanih tokova i ojačati sprječavanja poreznih utaja.

Prema sporazumu, obje će strane od 2018. godine automatski razmjenjivati informacija o bankovnim računima svojih građana.

Ovaj sporazum praktično znači kraj švicarske bankarske tajne za građane Europske unije, što će utajivačima poreza onemogućiti skrivanje novca na računima u Švicarskoj, što je bila uobičajena praksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas potpisani sporazum početak je nove ere u poreznoj transparentnosti i suradnji između Švicarske i EU. To je još jedan udarac utajivačima poreza, i korak ka poštenijem oporezivanju. Europska unija imala je vodeću ulogu u uspostavi automatske razmjene podataka, u nadi da će je partnerske zemlje slijediti. Ovaj sporazum je dokaz da EU može ostvariti svoje ciljeve", izjavio je Pierre Moscovici, povjerenik Europske komisije za ekonomska i monetarna pitanja.

Razmjena svih podataka o računima

Automatska razmjena podataka je jedan od najefikasnijih instrumenata u borbi protiv poreznih utaja. Prema ovom sporazumu, zemlje članice će na godišnjoj razini dobivati imena, porezne brojeve i datume rođenja svojih građana koji imaju račune u Švicarskoj, a na raspolaganju će biti i informacije o stanjima na računu.

Europska komisija je trenutno u pregovorima o sličnim sporazumima i s Andorom, Lihtenštajnom, Monakom, i San Marinom, za koje se očekuje da će biti potpisani do kraja godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara