Kraj ebole: Zemlje-izvorišta bolesti obećale iskorijeniti virus u roku od dva mjeseca

Kraj ebole: Zemlje-izvorišta bolesti obećale iskorijeniti virus u roku od dva mjeseca

Foto: FAH

SVE TRI zemlje najpogođenije virusom ebole - Sijera Leone, Liberija i Gvineja, obvezale su se na summitu u Conakryju u nedjelju iskorijeniti virus do 15. travnja.

Šefovi država triju zemalja "obvezali su se ostvariti 'nultu zarazu ebolom kroz 60 dana' počevši s 15. veljače 2015. Zatražili su od međunarodne zajednice da pruži potrebnu podršku u ostvarenju tog cilja", kažu oni u priopćenju koje je objavio ured predsjednika Gvineje.

Od početka epidemije u prosincu 2013., od bolesti je umrlo 9.177 osoba a oboljele su 22.894 osobe u devet zemalja, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Svi smrtni slučajevi, osim 15, dogodili su se u te tri zemlje.

Ebola bi subsaharsku Afriku mogla stajati 6,2 milijarde dolara

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Epidemija "će nastaviti ugrožavati gospodarstvo Gvineje, Liberije i Sijera Leonea, iako stope zaraze u te tri zemlje pokazuju očite znakove usporavanja", po priopćenju izdanom po završetku susreta iza zatvorenih vrata između predsjednika Alphe Condea (Gvineja), Ellen Johnson Sirleaf (Liberija) i Ernesta Baija Korome (Sijera Leone).

Na summitu tri su zemlje željele dogovoriti "usklađen plan odgovora na ebolu i gospodarske obnove koji će solidarno zastupati na summitu u Bruxellesu 3. ožujka".

Epidemija bi mogla stajati 6,2 milijarde dolara zemlje subsaharske Afrike ove godine, procijenila je 20. siječnja Svjetska banka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara