Kraj primirja u Ukrajini: "Kreće novi krug krvoprolića s nepredvidljivim posljedicama"

Kraj primirja u Ukrajini: "Kreće novi krug krvoprolića s nepredvidljivim posljedicama"

Foto: Hina

UKRAJINSKI predsjednik Petro Porošenko izjavio je u utorak da će vladine snage obnoviti ofenzivu protiv pobunjenika i "osloboditi ukrajinski teritorij" nekoliko sati nakon što je isteklo primirje čija je svrha bila omogućiti mirovne pregovore s proruskim separatistima.

Porošenko, koji optužuje Rusiju za razbuktavanje napetosti u istočnoj Ukrajini, odbacio je ponude Moskve za ublažavanje krize i okrivio je pobunjenike za nepoštivanje primirja i mirovnog plana koji je izložio.

"Mi ćemo napasti i osloboditi naš teritorij. Odluka o neproduljenju primirja naš je odgovor teroristima, militantima i banditima", rekao je Porošenko u izjavi koju je prenosila televizija.

Ta je objava uslijedila nakon telefonskih razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te čelnicima Njemačke i Francuske o okončanju krize na ukrajinskom rusofonom istoku gdje se vladine snage bore protiv pobunjenika od travnja.

"Jedinstvena prilika za provedbu mirovnog plana nije iskorištena. To se dogodilo zbog zločinačkih akcija militanata. Oni su javno rekli da nisu voljni podržati mirovni plan u cjelini, a posebice primirje", istaknuo je Porošenko.

Međutim, on je kazao da se spreman vratiti primirju "u bilo kojem trenutku" ako postane jasno da su sve strane spremne provesti sve aspekte mirovnog plana, među kojima je oslobađanje talaca i uspostava učinkovitih graničnih kontrola.

Porošenko, koji je bio pod pritiskom Zapada da produlji primirje, kod kuće je suočen s rastućim bijesom zbog smrti vojnika. Lokalni mediji su izvijestili da su se stotine ljudi okupile ispred zgrade u kojoj stoluje očekujući izjavu o sudbini primirja.

Prije objave o okončanju primirja sastao se sa svojim visokim dužnosnicima zaduženim za sigurnost od kojih su se neki izjasnili protiv produljenja primirja zbog vojnih gubitaka i strahovanja da ga pobunjenici koriste kako bi se pregrupirali i naoružali.

U priopćenju ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova se navodi da je 27 ukrajinskih vojnika ubijeno, a 69 ranjeno otkako je počelo primirje 20. lipnja.

"Jedinstvena prilika za provedbu mirovnog plana nije iskorištena"

Ukrajinske snage su zrakoplovima i artiljerijom napale u utorak baze proruskih separatista na istoku zemlje, nakon što je predsjednik Petro Porošenko objavio da neće produžavati prekid vatre, nego krenuti u ofenzivu kako bi očistio Ukrajinu od "parazita".

Nekoliko sati od Porošenkove objave, vojska je pokrenula napade na pobunjeničke baze i kontrolne točke koje separatisti drže od travnja.

Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da su vladine snage krenule u napad "s kopna i iz zraka". "Plan terorista da se oružani sukob razbukta je osujećen, a prijetnja civilnim i vojnim žrtvama je uklonjena", stoji u priopćenju.

Porošenko, koji optužuje Rusiju za poticanje napetosti u istočnoj Ukrajini, odbacio je ponude Moskve za ublažavanje krize i okrivio pobunjenike za nepoštivanje primirja i njegova mirovnog plana.

Njegova odluka o pokretanju ofenzive uslijedila je nakon telefonskih razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te čelnicima Njemačke i Francuske o okončanju krize na ukrajinskom rusofonom istoku, gdje se vladine snage od travnja bore protiv pobunjenika.

"Jedinstvena prilika za provedbu mirovnog plana nije iskorištena. To se dogodilo zbog zločinačkih akcija militanata. Oni su javno rekli da nisu voljni podržati mirovni plan u cjelini, a posebice primirje", istaknuo je Porošenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusko ministarstvo vanjskih poslova dalo je naslutiti kako iza Porošenkove odluke stoji SAD. "Stječe se dojam da se promjena stajališta Kijeva nije mogla dogoditi bez intervencije izvana, unatoč poziciji vodećih članica EU-a", stoji u priopćenju ministarstva.

Putinu bliski predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta pozvao je na novo primirje. "Bez prekida vatre i početka dijaloga jednostavno je nemoguće obnoviti mir, pravdu, red i zakon u Ukrajini", rekao je Sergej Nariškin.

Ukrajinske snage oslobodile jedan granični prijelaz

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko objavio je u utorak da su ukrajinske snage preuzele nadzor nad jednim graničnim prijelazom u regiji Luhansk koji su osvojili proruski pobunjenici.

Riječ je o prvoj pobjedi u protuterorističkoj akciji čiji je nastavak Porošenko objavio u noći na utorak, odbivši produljiti prekid vatre, priopćio je njegov ured.

Porošenko je čestitao vojnicima i graničnim čuvarima koji su zauzeli granični prijelaz Dovjanskij.

Prijelaz je razminiran i ponovno u funkciji.

Lavrov upozorava na novi krug krvoprolića u Ukrajini

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u utorak Ukrajinu da prekine vojnu operaciju protiv pobunjenika na istoku zemlje, upozoravajući da će to izazvati "novi krug krvoprolića", u telefonskom razgovoru s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem.

"Lavrov je naglasio da će odluka (ukrajinskog) predsjednika Petra Porošenka da ne produlji prekid vatre... potaknuti novi krug krvoprolića s nepredvidljivim posljedicama za ukrajinsku državu", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Lavrov je također pozvao SAD da pokuša uvjeriti ukrajinske vlasti da su izabrale opasan put.

Kerry je, u razgovoru koji je inicirala američka strana, istaknuo predanost Washingtona mirnom rješenju sukoba, ali je i "priznao da postoje razlike u pristupima kako to postići."

Kijev je u utorak nastavio vojnu operaciju protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje, odbivši produljiti prekid vatre unatoč ruskim i europskim pritiscima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sazvao je zbog toga sastanak svojeg Vijeća za sigurnost, koje čine glavni ministri i ravnatelji obavještajnih službi.

U govoru o vanjskoj politici prije sastanka ocijenio je da "sva odgovornost" za nastavak sukoba u Ukrajini leži na Porošenku, "ne samo s vojnog, nego i političkog aspekta".

Porošenko je u međuvremenu objavio da su ukrajinske snage postigle prvu pobjedu, oslobodivši jedan granični prijelaz na području Luhanska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara