Kreće projekt razminiranja u tri županije vrijedan 4,2 milijuna eura

Foto: Hina

ORANICE i šume bez mina, sigurniji uvjeti za povratak ljudi, bolje gospodarske prilike, sve to očekuju se od projekta "Razminiranje socijalno-gospodarske infrastrukture u Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županiji" čiji je početak, uvodnom konferencijom, obilježen danas u Sisku.

Projekt se financira sredstvima Europske unije u okviru IPA programa Komponenta I. Ukupna mu je vrijednost 4,2 milijuna eura, od čega će se iz fondova EU izdvojiti 3,2 milijuna, a milijun iz državnog proračuna.

Mine se kani ukloniti s ukupno 4,5 milijuna četvornih metara. U planu je razminiranje poljoprivrednih i šumskih površina, te livada uz naselja Lički Ribnik, u općini Perušić, kod Blinjskog Kuta, Gornjeg Komareva, Zaloja, Gračanice Šišinečke, Donjih Jama, Glinske Poljane, Islama Grčkog, te Prigrade, objasnili su ravnatelji Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec i njegov pomoćnik Miljenko Vahtarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ličko-senjska županija, u devet gradova i općina, ima 148 četvorna kilometra minski sumnjivog područja, Sisačko-moslavačka županija u deset gradova i općina 102 četvorna kilometra, a Zadarska na području 12 općina i gradova 47,7 četvornih kilometra minski sumnjivog područja.

Završetkom Projekta, ističe ravnateljica Vladina Ureda za razminiranje Dijana Pleština, osjetno će se poboljšati uvjeti za povratak izbjeglih i raseljenih osoba, gospodarske i socijalne prilike na ratom pogođenom području, te ubrzati gospodarski razvoj i poboljšati infrastruktura.

Od 1998. godine do danas, Europska je unija razminiranje u Hrvatskoj financirala s 31 milijunom eura, a kako je najavljeno i dalje će pomagati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara