Krenula gradnja POS-ovih stanova u Novom Zagrebu: Koštat će do 1100 eura po kvadratu

Foto: Hina

MINISTRICA graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš položila je danas kamen temeljac za POS-ove zgrade na lokaciji Zagreb-Zapruđe gdje će biti izgrađeno 519 stanova i 10 poslovnih prostora na više od 36.000 četvornih metara.

Investicijska vrijednost je 300 milijuna kuna od čega je oko 100 milijuna kuna državnih poticajnih sredstava.

"Na taj način želimo poticati građane da riješe svoje stambeno pitanje, a svoje građevinare i sektor građevinarstva, ne samo da ih ostavimo na životu, nego da građevinari dobro žive", izjavila je novinarima na gradilištu ministrica Marak Taritaš. Dodala je da će cijena stanova biti ispod 1100 eura po četvornom metru.

Ustvrdila je kako se izgradnjom stanova POS-a omogućuje građanima Zagreba da dođu do svoje nekretnine po prihvatljivoj cijeni i pokreće razvoj grada od mosta prema istoku, s odličnim pogledom prema rijeci Savi

"Ovo je jedna od najboljih lokacija POS-a koju Zagreb ima", rekla je Mrak Taritaš te podsjetila kako je upravo Grad Zagreb bio pokretač stambeno poticane gradnje pa je tako najviše stanova 2003. 2004. i 2005. izgrađeno u Španskom.

Ministrica Mrak Taritaš položila je kamen temeljac na Sajmišnoj cesti, iza Getro-a, u Zapruđu zajedno sa zamjenikom Željkom Uhlirom i direktorom Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavkom Čukeljom.

Čukelj je najavio da će se gradnja stanova provoditi u dvije faze: u prvoj fazi predviđena je gradnja dvije zgrade s 228 stanova, dok će se u drugoj fazi graditi još 291 stanova.

Naveo je da će najviše biti malih stanova, za kojima je i najveća potražnja, garsonjera i jednosobnih, pa do četverosobnih stanova i svi će biti s visokim B standardom energetske učinovitosti, s manjim računima za troškove grijanja i potrošnje energije općenito.

"Pozvat ćemo građane s liste koji imaju prvenstvo pri odabiru stanova. Stanove koji ne budu prodani, stavit ćemo u sustav najma, a ostali idu u javnu prodaju", rekao je Čukelj i dodao da je na listi ukupno 1500 građana, za POS-ove stanove u Zapruđu i u Klari.

Inače, do sada je u Zagrebu, po modelu POS-a, izgrađeno 40 objekata sa 1.953 stanova na lokacijama Španko, Špansko-Oranice, Vrbani, Malešnica, Vukomerec i Oporovečka, a trenutno se gradi i na lokaciji Klara.

"Kod nas sve ima uspone i padove pa tako i POS", ocijenila je ministrica Mrak Taritaš te podsjetila da je za POS isprva bio veliki interes koji je postom splasnuo da bi sada sve pokrenuli ispočetka.

Rekla je da sada osim u Zagrebu, velik interes za POS-ove stanove postoji u Puli i Lovranu, a novost je da se dio stanova u Zagrebu i Splitu ostavlja za najam kojeg Hrvatska do sad nije imala.

Ministrica Mrak Taritaš: Legalizacija odlično napreduje

 Da legalizacija odlično napreduje ocijenila je danas ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš i navela da trenutno ima gotovo 150.000 pravomoćnih predmeta.

U izjavi novinarima na gradilištu POS-a u Zapruđu gdje je položila kamen temeljac za gradnju više od 500 POS-ovih stanova, ministrica Mrak Taritaš rekla je da Hrvatska na dnevnoj bazi izdaje 1000 rješenja o legalizaciji.

"Svaku večer pogledam tablicu da vidim kakvo je stanje", rekla je ministrica i precizirala da je sinoć tako bilo 149.815 pravomoćnih rješenja te dodala da to znači da tu nije bilo nikakve žalbe i da su građani potrebne dokumente za legalizaciju platili odjedamput ili su se odlučili plaćati u ratama. Napomenula je da je trenutno i oko 50.000 rješenja koja su napisana i samo se čeka povratnica da se vidi da ga je netko uzeo i da se "lupi pravomoćnost", što znači da je 200.000 predmeta riješeno na razini Hrvatske.

Mrak Taritaš smatra da je realna ukupna brojka 500-600 tisuća zahtjeva, dok su ostalo bili ili dupli zahtjevi ili strah ili nešto treće.

Na pitanje novinara koliki su dosad prihodi od legalizacije, rekla je da je za 150.000 zahtjeva uprihodovano oko 500 milijuna kuna, što ide pola državi, a pola općinama i gradovima.

"Neke općine i gradovi dobili su dva-tri milijuna kuna koje moraju utrošiti isključivo u komunalno opremanje. Legalizacija je pokretač građevinskog sektora, malih poduzetnika i općina", ustvrdila je Mrak Taritaš i dodala kako neke općine imaju već pristojne svote od legalizacije na svojim računima, ali i napomenula da će u jednom času krenuti u kontrolu kako bi se vidjelo troše li te novce doista u određenu svrhu.

"Do mene je došao podatak da ih malo krivo koriste pa ćemo tu morati poslati nadzor", napomenula je.

Pohvalila je rad niza ureda u Hrvatskoj koji su se dobro organizirali te rekla kako se već sada zna da će neki gradovi sa svim svojim predmetima biti gotovi do polovice 2015., a onima kojima ide slabije, tu je državna Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada da bi to amortizirala kako bi cijela Hrvatska bila regulirana i riješena.

Ministrica Mrak Taritaš navela je kako je jedan od razloga bespravne gradnje bio i sporo izdavanje dozvola, no pokazali smo, kaže, da uredi mogu raditi brže i dodaje da to ujedno znači i stalnu konntrolu.

U Zagrebu je dosad 30.000 pravomoćnih rješenja, što je puno bolje od oko 5.000 koliko ih je bilo oko Božića i Nove godine, a ukupno će biti potrebno riješiti 90.000 zahtjeva, rekla je.

Naglasila je da je u Hrvatskoj dosad 18 posto zahtjeva pravomoćnih, no da su neki gradovi i općine i dalje na pet ili šest posto, a da Sisačko-moslavačka županija i Grad Sisak svoju legalizaciju uopće ne rješavaju pa će Agencija preuzeti još 30.000 dodatnih predmeta.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja procijenila je da će Agencija imati svoj smisao do sredine 2015., a da će potom ostati na svega desetak ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara