Krila Oluje napuštaju Hrvatsku, MORH tvrdi: Ne možemo parirati ponudi koju su dobili

Krila Oluje napuštaju Hrvatsku, MORH tvrdi: Ne možemo parirati ponudi koju su dobili

Foto: MORH

PILOTI i instruktori na avionima PC-9, kao dio sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane te članovi akro-grupe "Krila Oluje", odlučili su napustiti Oružane snage RH i otići raditi u inozemstvo, javlja defender.hr.

Piloti su navodno dobili jako dobro ponudu od jedne civilne aviokompanije, a odluku su donijeli jučer, jednoglasno.

Ukoliko instruktori uistinu napuste Hrvatsku, bit će to velik gubitak za HRZ i PZO, s obzirom na to da se radi o stručnim i iskusnim, teško zamjenjivim ljudima.

Podsjetimo, iz OSRH-a je otišla i cijela prva generacija pilota MiG-ova, što Hrvatsku ostavlja s osjetnim deficitom iskusnih i stručnih instruktora.

"Bila mi je čast letjeti s vama"

Damir Barišić, član Krila Oluje od 2004. do 2012. godine, objavio je na Facebook grupi "Akro grupa KRILA OLUJE / Wings of Storm display team" poruku kojom se oprostio od članova grupe.
 

MORH: Ne možemo parirati ponudi koju su dobili

Nakon što su hrvatski mediji prenijeli vijest o tome kako piloti i instruktori akro-sastava Krila Oluje napuštaju OSRH zbog unosne inozemne ponude iz civilnoga sektora, na vijest su reagirali i iz MORH-a.

Priopćenje Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a prenosimo u cijelosti.

"Povodom zahtjeva za sporazumni raskid radnog odnosa, koji je, od strane šestorice pilota članova akrobatske grupe 'Krila Oluje' podnesen 4. ožujka 2015., Ministarstvo obrane ističe kako će navedeni zahtjev riješiti nakon obavljenih razgovora, te sukladno odredbama Zakona o službi u OS RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam zahtjev, kao ni posljedična odluka o istom, ma kakva ona bila, a koja će uslijediti nakon što se obave razgovori s pilotima, neće utjecati na borbenu spremnost i sposobnosti OSRH, odnosno HRZ-a i PZO-a u segmentu obuke i treninga pilota. Naime, Eskadrila aviona raspolaže s dovoljnim brojem pilota, nastavnika letenja za provedbu svih zadaća od kojih su među ostalim i redoviti ciklus obuke hrvatskih kadeta koji se osposobljavaju za vojne pilote te program školovanja pilota iz Sultanata Oman", navodi se u priopćenju.

"Glavni stožer OS RH ističe kako je riječ je o pilotima koji su u brojnim nastupima u zemlji i svijetu prezentirali i OS RH ali i Republiku Hrvatsku u cjelini. Međutim, očito su se odlučili za višestruko bolju ponudu, kojoj OSRH, na žalost, ne mogu parirati.

Upravo i ta ponuda, potvrđuje kvalitetu obuke koju provode OSRH u području zrakoplovstva, a koja je prepoznata ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u svijetu", zaključuju iz MORH-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara