Kristina Ćurković - desničarska cirkusantica koja čini sve da bude u centru pažnje

Foto: Facebook

NESTANAK radikalne desničarke Kristine Ćurković jučer je prijavila njezina sestra nakon što se nije vratila iz Zagreba u Split. Ubrzo je nestanak objavljen i u nacionalnoj evidenciji nestalih osoba. Potraga nije dugo trajala. Ćurković je u subotu popodne pronađena u Dugom Selu.

Ćurković je poznata javnosti po brojnim desničarskim ispadima u posljednjih par godina. "Karijeru" je započela početkom 2011. godine kada je bacala jaja na HDZ-ovce u Omišu. S njom je je bila i Anita Barišić. Njihov potez naišao je na opće oduševljenje i odobravanje među narodom. Nakon bacanja jaja privela ih je zatim omiška policija te ih sat i pol držala u policijskoj postaji. "Jel' može malo pažnje?! Ovo je za Purdu. Ovo je za škver. Ovo je za Hrvatsku. Ovo je za to što sam nezaposlena", uzvikivala je aktivistica udruge Volim Hrvatsku dok je pred HDZ-ovce u subotu u Omišu bacala jaja, "svoju večeru", kazala je Barišić prilikom bacanja jaja.

Ćurković se ubrzo nakon bacanja jaja se našla na sudu i zbog optužbe za skidanje zastave EU-a s Banovine. Umjesto nje, stavila je hrvatski barjak jer smatra da je zastava EU tamo stavljena protuzakonito i da je pod tom zastavom učinjeno previše nepravde hrvatskom narodu i hrvatskim generalima. Sama je zatim pozvala policiju. Prekršajna obrada brzo je završila, Kristinu su prijavili za remećenje reda i mira. Vratili su joj i hrvatsku zastavu koju je postavila na Banovinu.

Koji mjesec kasnije raskidala je zastavu EU-a i na Pjaci, i to nakon ročišta na Prekršajnom sudu u Splitu.

"Europska unija izjednačena je s petokrakom koju je Josipović nazvao simbolom ljubavi i mira. Pokidat ću ovu fantomsku krpu. Ako Slovenac može kidati hrvatsku zastavu u Istri i to predstavljati kao performans, mogu onda i ja", zaključila je tada te dodala: "Nema nam suvereniteta u Europskoj uniji, koja je financirala paradu pedera u Splitu".

Na jesen 2013. stigla je na Markov trg i čekićem pribila poruku na vrata Sabora na kojoj je pisalo:

"Stijeg što drži
ta smrznuta ruka
i za njega gine,
po tome stijegu danas gaze,
i tuđe boje izdajnici viju,
umjesto da Trobojnicu paze.
Dok čekaju dan sudnji
ona pokriva junake
koji su za bližnjeg krv dali
i Hrvatima se zvali.
A tebi što slušaš ovu zbilju
razmisli o istini ovoj
dok slobode imaš u izobilju:
tko je za tebe borio boj?
Za tvoj jezik i za tvoje boje,
tvoj narod je štitom srcem stao,
da bi danas ovo bilo tvoje,
da bi se i ti Hrvatom zvao."

U listopadu prošle godine je s nekoliko istomišljenika odnijela salatu pred Sabor. To je bio dio performansa "Aj, Slobodane, šalji nam salate, bit će mesa, klat ćemo Hrvate". "Mi smo to meso koje oni tako bešćutno isporučuju i tako se odnose prema nama pa im donosimo salatu da se bar s tim ne muče", rekla je tada.

Homoseksualizam kao "smrtni vrisak, zatim vječna grobna tišina"

Ćurković je bila aktivna i tijekom posljednjih događanja u Vukovaru. Čekićem je sudjelovala u razbijanju ćirilićnih ploča u Vukovaru, a svojevremeno je nosila majicu na kojoj je stavila znak jednakosti između SDP-a i HDZ-a. Članica je Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, a svoje radikalne stavove rado dijeli s javnosti putem dva Facebook profila.

Posljednjih se mjeseci tako angažirala i u udruzi U ime obitelji te je u njezino ime i promatrala referendum o braku. "Da je brak glazba, bio bi simfonija, jer od različitih nota stvara životnu melodiju. Da je homoseksualizam glazba, to bi bio kratki smrtni vrisak, zatim vječna grobna tišina", objavila je Ćurković na jednom od svojih statusa na Facebooku.Prenosimo i nekoliko njenih statusa s Facebook profila:

"ZA DOM SPREMNA. Djelima i riječima"

"Svi okolo se naoružavaju, ratovi na svim stranama, a ''hrvatska vlada'' žestoko promiče kampanju razoružavanja naroda, kao zbog sigurnosti građana. Također mogu svima uzeti viljuške za jelo (jer se netko može ubosti), stolove sa oštrim rubovima (jer netko može udariti glavom), stepenice (jer netko može gurnuti nekoga), kamenje (jer nekoga se može zatući s kamenom), staklene boce (jer se nekog može također ubiti sa njom) itd.. Kad im je već stalo do života i zdravlja ljudi neka ne uvoze GMO smeće, neka ne truju ljude sa svih strana, neka omoguće ljudima normalan život, neka ne prodaju našu djedovinu , neka ne lažu i ne kradu.. Oni nas žele razoružati jer su vidjeli što znači čak i lovačka puška devedesetih. Masovno razoružavaju jer nam žele uzeti priliku da se branimo. Svijet nije veliko mjesto, zbilja su ratovi oko nas, jako blizu, a naša država je u savezu sa saveznicima zla. Znači, već sad nam oduzimaju priliku za obranu i samo naglašavaju negativno da zastraše narod. A odavno je ukinut obavezni vojni rok za mladiće. Zbrojite dva i dva."

"''Zaboravimo prošlost, okrenimo se budućnosti.'' Da ZABORAVIMO prošlost? Koliko lud moraš biti da kažeš ovakvu izjavu. Znači, svi kolektivno moramo mijenjati identitet, odreći se oca, majke i čitavog obiteljskog stabla, vratiti se na razinu novorođenčeta i tako se dati u njihove ruke sa kolektivnom amnezijom. Traže da ZABORAVIMO oni koji u prošlosti imaju što kriti, ZABORAV traže krivci, ubojice, lopovi, izdajnici. Čekaj lopove, vrati ukradeno! Ubojico, govori gdje je grob! Izdajniče, odgovaraj za izdaju! Ali ni tad NEĆEMO ZABORAVITI, nego ćemo to još naglasiti i podvući crtom kao upozorenje budućim generacijama kada i njima budu govorili: ''zaboravimo prošlost, okrenimo se budućnosti''."

"Kako naći riječi, kako objasniti to kad se želiš predati tome zbog ljubavi i želiš dati još više. Netko ima muža, momka, a ja imam jedino tebe Domovino, s tobom samo spavam. Nikada ti ne ostavljaš, a tebe su ostavljali, odrekli se, gazili te ranjenu, umorili se od tebe. Kako se umoriti od ljubljenja voljenog bića? Tvoja sam i Božija. Tvoja žena, djevojka, dijete, tvoj vojnik, ljubavi moja. Od tebe sam čitava sazdana, tebi se vraćam kad srce stane, a sad dok mi srce zbog tebe tuče, nosit ću te ranjenu. Do kraja vjerna našoj ljubavi."

"Koliko je ovih okupatorovih ploča palo, listopad će promjeniti ime u pločopad. A još nismo završili. Uskoro dolazi vladopad."

"Politička stvarnost našeg naroda: imamo svoju domovinu, ali nemamo više svoju državu. Moramo ju vratiti. Neke stvari je teško prihvatiti, ali to je istina. Vratimo državu."

"Gotovi ste."

"U ovim danima smo svjedoci jedne velike laži koju su nam podmetnuli, a to je demokracija. Ustvari vlada nekolicina njih. I uvijek se izvlače na ono ''narod nas je birao''. To je laž, jer narod ih nije birao, birala ih je manjina. Većina ne izlazi na izbore, a uz to je izborni zakon tako kriminalno napravljen da se glasovi onih stranaka koje nisu prešle prag pripišu onome tko tad ima najviše glasova. Tako da oni nisu izabrani od većine naroda, niti ih je većina birala, nego manjina. Tako da će oni žestoko zastupati interese te manjine koja glasa za njih. Znači, oni nisu od naroda izabrani, niti ih priznajem. I nikad ih neću priznavati niti se njihovim zakonima pokoravati. Kao što sam uvijek govorila, a sad ću još češće i žešće: ZA DOM SPREMNA. Djelima i riječima."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara