Krivi su! Šestorci iz "Herceg Bosne" 111 godina zatvora, Hrvatska izvršila agresiju na BiH!

Foto: ICTY

HAŠKI tribunal nepravomoćno je proglasio šestorku iz "Herceg-Bosne" krivima za ratne zločine počinjene na teritoriju BiH. Presuda je ispisana na  2629 stranica.

Jadranko Prlić osuđen je na 25, Bruno Stojić na 20, Slobodan Praljak na 20, Milivoj Petković na 20, Valentin Ćorić na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Svih šestero optuženika sudjelovalo je u udruženom zločinačkom pothvatu, kojeg je iz Zagreba koordinirao Franjo Tuđman, s ciljem etničkog čišćenja "hrvatskog teritorija" u BiH od muslimanskog stanovništva, zaključio je sud. Konačni cilj UZP-a bio je stvaranje "Velike Hrvatske".

Svih šestero optuženika je, prema presudi, uvelike doprinijelo udruženom zločinačkom pothvatu. Utvrđeno je da je Praljak bio veza između lidera "Herceg-Bosne" i Tuđmanove vlasti u Zagrebu. Suoptuženicima je Praljak, prema presudi, prenosio naređenja hrvatskih lidera, s krajnjim ciljem pripajanja "Herceg Bosne" Hrvatskoj ili stvaranja samostalne hrvatske države na teritoriju BiH.

Hrvatska je bila agresor na BiH

Sud je utvrdio da su pripadnici HVO-a na teritoriju BiH počinili brojne ratne zločine. Među zločinima koji im se stavljaju na teret su ubojstva, silovanja, nezakonita pritvaranja i mučenja civilnih zarobljenika s ciljem etničkog čišćenja teritorije "Herceg-Bosne" od muslimanskog stanovništva.

Sukob u BiH bio je međunarodnog karaktera, utvrdilo je sudsko vijeće. Drugim riječima, Haški je tribunal presudio da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH. Suci su zaključili da su se pripadnici Hrvatske vojske borili zajedno s pripadnicima HVO-a. Glavni sudac Jean-Claude Antonettia priložio je izdvojeno mišljenje ovom zaključku.

Presuda Tuđmanu, Šušku, Bobetku i Bobanu

Sudsko vijeće utvrdilo je da je u BiH postojao udruženi zločinački pothvat, s ciljem osnivanja hrvatskog entiteta u BiH, koji bi se naknadno pripojio Hrvatskoj ili postao samostalna država sa snažnim vezama prema Hrvatskoj.

Na čelu udruženog zločinačkog pothvata bio je Franjo Tuđman, koji je, prema zaključcima suda, s liderima "Herceg-Bosne" dogovorio etničko čišćenje muslimanskog stanovništva s teritorija BiH kojeg su smatrali "hrvatskim". Sud je zaključio da počinjeni zločini nisu bili samovolja šačice vojnika, već dio udruženog zločinačkog pothvata.

Također, pripadnici HVO-a počinili su i druge zločine, poput krađe, silovanja i zlostavljanja, koji nisu bili sastavni dio udruženog zločinačkog pothvata, ali su bili njegova predvidljiva posljedica, zaključio je sud.Provedbu zločinačkog pothvata međusobno su koordinirati Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko, Mate Boban i pripadnici optužene šestorke iz "Herceg-Bosne", zaključio je Haški sud.

Morao lizati svoju krv kako "balijska krv ne bi ostala na hrvatskoj zemlji"

Vijeće je zaključilo da su u svim zarobljeničkim centrima na području "Herceg-Bosne" zarobljenici bili pothranjeni, higijenski uvjeti su bili očajni, medicinske njege nije bilo... Posebno teški uvjeti su bili u samicama u logorima Heliodrom i Dretelj.

Pripadnici HVO-a su ih redovno tukli i izlagali ogromnim patnjama. Zarobljenici su morali pojesti obrok u svega nekoliko sekundi u logoru Heliodrom. Ako im to ne bi pošlo za rukom, bili su kažnjavani; morali su se polugoli valjati po usijanom asfaltu.

Jedan od zarobljenika je natjeran da poliže svoju krv, "kako balijska krv ne bi ostala na hrvatskoj zemlji", pročitao je sudac Antonetti zaključak Vijeća.

Sve su znali, a ništa nisu napravili

Za Prlića je sud utvrdio da je odgovoran za postupke HVO-a. Prema presudi, znao je za zločine počinjene nad muslimanskim civilnim stanovništvom i nije napravio ništa da ih zaustavi. Isto vrijedi i za Stojića, za kojeg je utvrđeno da je bio veza između HVO-a i vlade "Herceg-Bosne".

Praljak i Petković proglašeni su krivim, između ostalog, za zločine počinjene u Mostaru. Za Praljka je utvrđeno da je znao za zločine, ali ne samo da ih nije pokušao zaustaviti ili sankcionirati, već je poricao da su se uopće dogodili. Petković je sudjelovao u granatiranju Mostara i rušenju Starog mosta, koji je ipak proglašen legitimnim vojnim ciljem. Kriv je i zato što je naredio hapšenje muslimanskih civila, iako je znao za zločine koje pripadnici HVO-a vrše nad civilnim stanovništvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ćorić i Pušić bili su svjesni zločina nad muslimanskim stanovništvom, ali nisu ništa napravili da ih zaustave. Pušić je odigrao ključnu ulogu u etničkom čišćenju; znao je za hapšenje i zlostavljanje civila, za uništenje sela i protjerivanje stanovništva.

Tužiteljstvo tražilo i veće kazne

Suđenje šestorki iz "Herceg Bosne" trajalo je sedam godina, a optužnica je podignuta prije devet godina. Bivši premijer "Herceg-Bosne" Jadranko Prlić, zapovjednici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i Milivoj Petković, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednik vojne policije HVO Valentin Ćorić i predstojnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđeni su zbog optužbi da su počinili zločine u okviru "udruženog zločinačkog pothvata predvođenog bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom, s ciljem pripajanja teritorija države BiH Hrvatskoj". U sklopu ovog udruženog zločinačkog pothvata na teritoriju BiH počinjeni su brojni ratni zločini i zločini protiv čovječnosti.

Tužiteljstvo je uoči izricanja presude pozvalo sudsko vijeće da šestorku proglasi krivima i osudi generale Praljka i Petkovića te premijera i ministra obrane Herceg Bosne Prlića i Stojića na 45 godina zatvora, zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića na 35, a predstojnika Odjela za zatočenike Berislava Pušića na 25 godina godina zatvora.

Inače, u slučaju je prvooptužena "Herceg Bosna", a to je samo jedna od posebnosti ovog slučaja u kojem zapisnik sa suđenja ima više od 50.000 tisuća stranica, a tu su i deseci tisuća stranica dokumenata koji imaju svojstva dokaza. Ispitano je i više od 400 svjedoka u megaprocesu čija bi presuda po međunarodno - pravnim posljedicama mogla imati veći utjecaj na Hrvatsku od prvostupanjske presude u slučaju Gotovina.

> Hvidra: Ovo je presuda Hrvatima u BiH, poručeno nam je da nemamo pravo ništa tražiti

> Nobilo: Hrvatska je u Haagu prošla teže nego Srbija

> Sakib Softić: BiH ne može pokrenuti postupak protiv Hrvatske, kaznena odgovornost je individualna

> Mostar podijeljen: "Danas je presuđeno jednoj politici, a ne hrvatskom narodu"

> "Franjo Tuđman, ratni zločinac"

> Puhovski: Neće biti dobro ako se Hrvati počnu pojavljivati u američkim kriminalističkim serijama umjesto Srba

> Čovjek koji je snimio rušenje Starog mosta: Praljka je zbog laganja trebalo dodatno kazniti!

> Radojičić o presudama: Ništa još nije gotovo

>"Ovo je osuda politike 90-tih godina!"

> Obrana šestorice iz "Herceg Bosne": Ovo je tek prvo poluvrijeme!

> BiH novinar Nermin Bise o Haagu: Presuda može još i dobro doći za spas države Bosne i Hercegovine

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara