Kriza i nezaposlenost tresu Italiju: Preko 94.000 Talijana napustilo zemlju u 2013. godini

Foto: FAH

ZBOG gospodarske krize i visoke nezaposlenosti sve više Talijana odlučuje se napustiti zemlju, a broj Talijana koji su 2013. odselili u inozemstvo veći je od broja ilegalnih imigranata, objavljeno je u srijedu u Rimu.

Prošle je godine Italiju napustilo 94.000 njezinih građana, što je za 16 posto više nego 2012., a u Italiju je prispjelo 43.000 ilegalnih imigranata, rezultati su istraživanja zaklade Migrantes Talijanske biskupske konferencije (CEI). Prema istom izvoru, 56,3 posto oni koji su odselili iz Italije muškarci su, a 60 posto njih su neoženjeni. 36,2 posto su u dobi između 18 i 34 godine, a 26,8 posto njih imaju između 35 i 49 godina.

Odljev mozgova

Posao u inozemstvu sve više traže i akademski obrazovani građani iz gospodarski razvijenijeg sjevernog dijela zemlje, a najomiljenija odredišta najnovijih iseljenika su Njemačka, Švicarska i Velika Britanija. Stručnjaci u tehničkim i prirodoslovnim zvanjima, liječnici, kemičari i biolozi uglavnom odlaze u zemlje njemačkog govornog područja.

Prošle je godine 1.365 Talijana odselilo u Austriju.

Većina znanstvenika koji se isele iz Italije, njih 73 posto, nikad se više ne vraćaju u domovinu. Talijanski stručnjaci za demografiju upozoravaju da to predstavlja veliki gubitak za zemlju i dugoročno ju osiromašuje.

Najpogođenija južna Italija

Iseljavanje najgore pogađa južnu Italiju, odakle mladež odlazi ne samo u inozemstvo, nego i u bogatije sjeverne dijelove zemlje.

Dvije trećine mlađih od 34 godine na jugu Italije nemaju posao, a to je slučaj i s 30 posto stanovnika toga dijela zemlje sa završenim fakultetom u istoj dobnoj skupini, objavio je gospodarski institut Svimez.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara