"Kriza na Korejskom poluotoku otišla je predaleko": Pyongyang pokreće nuklearnu elektranu u Yongbyonu!

Foto: Google maps

SJEVERNA KOREJA objavila je danas da planira ponovno pokrenuti sve reaktore nuklearne elektrane Yongbyon, koja je zatvorena od 2007. godine. U izjavi koju je prenijela sjevernokorejska agencija KCNA stoji kako će ovaj potez uvelike osnažiti nuklearni potencijal zemlje "kako u kvaliteti, tako i u kvantiteti".

Ovaj potez samo je jedna u nizu mjera koje je Pyongyang donio nakon izvođenja trećeg nuklearnog testa u veljači ove godine. Podsjetimo, lansiranje nuklearne rakete razljutilo je međunarodnu zajednicu, nakon čega je UN nametnuo nove, oštrije sankcije diplomatima u Pyongyangu.

Reaktor u Yongbyonu je ugašen 2007. godine.

Kina i SAD mobiliziraju vojsku uz granicu sa Sjevernom Korejom

Kina je počela mobilizirati vojsku oko Korejskog poluotoka kao odgovor na aktualne tenzije. Kineska Narodnooslobodilačka Vojska počela je povećavati svoju prisutnost na granicama sa Sjevernom Korejom. Američki izvori tvrde kako se proces odvija od sredine prošlog mjeseca te uključuje prebacivanje trupa i pripremu vojnih zrakoplova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetimo, SAD je u nedjelju poslao radarski nevidljive avione tipa F-22 u Južnu Koreju kojom namjeravaju iskazati svoju spremnost na obranu te zemlje od eventualnog napada sa sjevera. Najnapredniji zrakoplovi lovci na svijetu F-22 Raptori razmješteni su u Osanu, najvećoj američkoj zrakoplovnoj bazi u Južnoj Koreji.

"Sjeverna Koreja neće ništa postići prijetnjama ili provokacijama, osim dodatne izolacije i potkopavanja međunarodnih napora da se osigura mir i stabilnost u Sjeveroistočnoj Aziji", stoji u priopćenju američkog vojnog zapovjedništva u Južnoj Koreji.

Južna Koreja obvezala se na snažan odgovor ako dođe do agresije sa sjevera. Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye rekla je u ponedjeljak da će njezina zemlja uputiti snažan vojni odgovor na bilo kakve sjevernokorejske provokacije, bez obzira na političke posljedice, nakon što je Pjongjang tijekom vikenda objavio da je ušao u "ratno stanje" sa svojim južnim susjedom.

Ban Ki-moon: Kriza na Korejskom poluotoku otišla je predaleko

GLAVNI tajnik UN-a Ban Ki-moon osvrnuo se danas na konferenciji u Andori na stanje na Korejskom poluotoku. Ocijenio je da je "kriza u Sjevernoj Koreji otišla predaleko" te je pozvao na hitan sastanak čelnika UN-a i vlasti u Pyongyangu.

"Vrlo sam uznemiren ovim događajima. Kao glavni tajnik UN-a imam zadaću spriječiti rat i pokušati očuvati mir na bilo koji način. Situacija se mora početi smirivati", zaključio je glavni tajnik UN-a.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara