Kriza na pomolu: Socijalisti i demokršćani traže veto na proračun EU

Kriza na pomolu: Socijalisti i demokršćani traže veto na proračun EU

Foto:  AFP (Arhiva)

"PRORAČUN mora proći", bila je poruka šefova Europske unije početkom veljače u Bruxellesu kada su nakon 24-satnih pregovora objavili da je postignut dogovor oko proračuna Europske unije za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Riječ je o naštedljivijem proračunu u povijesti EU, a dogovoreno je da će Unija gornji limit na proračunsku potrošnju u navedenom razdoblju postaviti na 960 milijardi eura. 
 
Nakon sastanka Eu lidera očekivalo se kako bi dogovor mogao imati velike poteškoće u Europskom parlamentu, a strahovi europskih lidera pokazali su se opravdanim nakon što su dvije najjače zastupničke skupine u parlamentu najavile veto. Tako su demokršćani u posebnom priopćenju obavijestili javnost da se dogovoreni proračun mora ponovno vratiti liderima EU jer ovaj dogovoreni ne odražava realno stanje stvari te sve veću nadležnost i odgovornosti EU.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Socijalisti su neumoljivi pa su tako danas obavijestili kako proračun u potpunosti nije prihvatljiv te da neće imati većinu kada dođe na glasanje. 
 
"Proračun o ovom obliku, s ovim ogromnim rezom i promjenom prioriteta ne možemo prihvatiti. Osim toga, ovime idemo prema trajnom deficitu, a to je zabranjeno". rekao je još ranije predsjednik Parlamenta Martin Schulz. 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara