Krvnik IS-a razmišljao o samoubojstvu kako bi umaknuo britanskoj tajnoj službi

Krvnik IS-a razmišljao o samoubojstvu kako bi umaknuo britanskoj tajnoj službi

Screenshot: YouTube

KRVNIK Islamske države, Mohammed Emwazi, otkrio je svoju mržnju spram sigurnosnih službi u nizu e-mailova još 2010. godine, prenosi The Independent.

Emwazi je već tada pisao kako razmišlja o samoubojstvu te kako se osjeća kao "hodajući mrtvac".

Džihadista je tako nadzirao i britanski MI5, a služba je baratala informacijama o njegovim poveznicama s ekstremizmom čak šest godina prije nego se pojavio na snimci na kojoj, vjeruje se, odrubljuje glavu američkom novinaru Jamesu Foleyju prošloga kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Činjenica da je Emwazi uspio pobjeći u Siriju kako i se pridružio Islamskoj državi, a kako su ga za to vrijeme nadzirale sigurnosne službe, izazvala je dosta polemika u Velikoj Britaniji.

"Zazvao me imenom bez da sam se predstavio"

U jednom od e-mailova koje je slao Robertu Verkaiku, Emwazi je kazao kako je razmatrao samoubojstvo nakon što se susreo sa čovjekom za kojega je vjerovao da je špijun. Tada je prodavao laptop, a čovjek ga je navodno zazvao imenom, unatoč tome što se Emwazi nije bio predstavio.

"Osjećao sam se šokirano i ostao sam bez riječi... Znao sam da su to oni! Nekada se osjećam kao hodajući mrtvac, kao da sam već mrtav, i ne bojim se da će me ubiti.

Umjesto toga, više se bojim kako ću jednoga dana uzeti hrpu tableta i zaspati zauvijek! Samo želim pobjeći tim ljudima!", pisao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara