Kurdima stiže oružje za borbu protiv Islamske države

Foto: FAH

MEĐUNARODNA humanitarna pomoć počela je u srijedu pristizati u sjeverni Irak gdje se gotovo pola milijuna bori za opstanak, objavio je UNHCR, dok su neke zemlje objavile da će iračkim Kurdima koji se bore protiv Islamske države poslati pomoć u oružju.

Teretni zrakoplov iz Jordana sletio je u Erbil, glavni grad poluautonomnog Kurdistana, sa stotinu tona razne opreme uključujući šatore, kuhinjski pribor i kanistre, navodi se u priopćenju.

Idućih dana planiraju se još tri leta, a pomoć pristiže i kopnom i morem. Preko Turske, Jordana i Irana trebalo bi stići 175 kamiona. Do početka rujna isporučeno bi trebalo biti 2410 tona pomoći.

U Kurdistanu se nalazi više od 600.000 izbjeglica, uključujući više od 200.000 koji su od početka kolovoza pobjegli iz Sindžara. Ove godine u Iraku je raseljeno gotovo 1,2 milijuna ljudi, uključujući pola milijuna u zapadnoj regiji Anbar, po podacima UNHCR-a.

Međunarodna zajednica pruža političku i vojnu potporu iračkim Kurdima kako bi suzbili napredovanje džihadista Islamske države. Pomoć u naoružanju odlučile su im poslati Velika Britanija, Francuska, Italija i Njemačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Talijanska ministrica obrane Roberta Pinotti kazala je u srijedu da je Italija spremna pomoći u naoružavanju i iračkih snaga, primjerice kalašnjikovima.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Hosein Amir-Abdolahian rekao je u srijedu da Iran iračkim Kurdima pomaže savjetima.

"Pružili smo političku pomoć i savjete iračkoj vladi i isto tako iračkom Kurdistanu", rekao je za iransku televiziju.

Istaknuo je da Iran nije vojno nazočan "ni u Samari, ni Bagdadu, niti iračkom Kurdistanu". "Nismo poslali ni oružje, ali smo pružili savjete i podijelili svoja isksustva s vladom u Bagdadu i iračkom Kurdistanu."

Optužio je također SAD da ništa ne čini kako bi kontrolirao "dotok kapitala" džihadistima u Siriji, dok s druge strane "kontrolira svaki iranski petrodolar putem međunarodnog bankarskog sustava".

Te skupine "prodaju i kupuju oružje u Siriji i uz pomoć nekih zemalja iz regije svakodnevno vade i prodaju naftu u vrijednosti između tri i sedam milijuna dolara".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara