Kurz: BiH nije iskoristila ponude EU i sama je kriva za situaciju u kojoj se nalazi

Foto: Wikimedia

NIKAKAV novi plan Europske unije za Bosnu i Hercegovinu ne može dati rezultat sve dok ta država sama ne pokaže dovoljno spremnosti za provedbu reformi, ocijenio je ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz uoči svog prvog službenog posjeta Sarajevu najavljenog za četvrtak.

Kurz, koji u Sarajevo stiže zajedno s mađarskim ministrom vanjskih poslova Janosom Maronyijem, u intervjuu "Dnevnom avazu" od četvrtka upozorio je kako je sama BiH odgovorna ta situaciju u kojoj se nalazi jer nije iskoristila ponude što joj ih je Unija do sada davala, uključujući pokušaj posredovanja kako bi se našlo rješenje za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Unija će se, kazao je Kurz, iscrpno pozabaviti analizom koja će pokazati zbog čega ponude dane BiH nisu dovele do očekivanih rezultata i što bi dalje trebalo poduzeti.

"Za mene je jedno jasno: svaki novi plan za BiH kojega izradi EU neće funkcionirati sve dok BiH ne pokaže dovoljno spremnosti za reforme", kazao je šef austrijske diplomacije.

Kurz je iznio ocjenu kako, uz sve ostale promjene, BiH treba i promjenu ustava iz Daytona jer on samo potiče "etnocentralističko djelovanje" i podupire centrifugalne tendencije, a uz to su neki dijelovi ustava zapreka poštivanju ljudskih prava.

Kurz je istaknuo kako unatoč postojećim problemima suverenitet i teritorijalni integritet BiH ostaju neupitni, a istodobno je osudio pokušaje izvlačenja "sitne političke koristi" povlačenjem usporedbi između Ukrajine i BiH.

Kurz i Martonyi za novi pristup EU BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz i Mađarske Janos Martonyi najavili su u četvrtak u Sarajevu da bi Europska unija mogla zauzeti drugačiji pristup u odnosu na Bosnu i Hercegovini kako bi se toj zemlji pomoglo da otkloni trenutačne zastoje koji priječe njeno napredovanje ka EU.

Kurz i Martonyi zajednički su se sastali s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom a šef mađarske diplomacije nakon tog susreta je kazao kako BiH predstavlja važnu državu i za Mađarsku i za Austriju. "Zajedno želimo pomoći BiH u njenoj integraciji sa EU jer se čini da je ona na tom putu trenutačno zapela", kazao je Martonyi najavivši kako će BiH biti tema travanjskog sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU. "Potreban je drugačiji i širi pristup Bosni i Hercegovini a Austrija i Mađarska će surađivati kako bi se on izgradio", obećao je Martonyi.

Austrijski ministar Kurz istaknuo je tijesne veze njegove zemlje sa BiH i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog prosvjeda u BiH koji su ujedno bili poziv svima na buđenje kako bi se otklonili postojeći zastoji. "Riječ je o ustavu ali i svim drugim oblastima koje priječe napredak na planu europskih integracija", kazao je Kurz dodajući kako BiH treba vlast koja će biti funkcionalna.

Lagumdžija je iskazao zahvalnost Austriji i Mađarskoj na potpori BiH u njezinu nastojanju da se približi EU BiH suglasivši se kako je u sadašnjoj situaciji ipak nužan novi pristup Unije BiH. "To je pitanje ustavnih reformi u kojima je presuda 'Sejdić-Finci' tek vrh ledenog brijega", kazao je Lagumdžija dodajući kako je nužno da u tim promjenama sudjeluje i međunarodna zajednica odnosno EU.

Po riječima šefa bosanskohercegovačke diplomacije pomoć EU potrebna je i kako bi se BiH suočila sa stvarnim problemima poput socijalnih i ekonomskih kao i uspostavila vladavina prava i ojačala borba protiv korupcije. "Potreban nam je sadržajniji dijalog s EU kako bi se to ostvarilo", kazao je Lagumdžija.

Pojasnio je kako cilj BiH nije izbjeći provedbu bilo koje obveze iz pravne stečevine EU no može se promijeniti redoslijed prioriteta kako bi se te zadaće što prije ispunile.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara