Laburisti: "Zakon koketira s nakaradnim konceptom - ono što je dobro za Todorića, dobro je i za Hrvatsku"

Laburisti: "Zakon koketira s nakaradnim konceptom - ono što je dobro za Todorića, dobro je i za Hrvatsku"

Foto: Davor Pongračić/Cropix

HRVATSKI sabor zasjedanje će nastaviti raspravom o prijedlogu novog zakona o poljoprivrednom zemljištu u prvom čitanju, kojim Vlada namjerava zabraniti prodaju tog zemljišta te stati na kraj neadekvatnom korištenju zemljišta i nedisciplini u njegovoj prenamjeni.

Prihvati li Sabor predloženi zakon, u Hrvatskoj će se ubuduće moći prodavati isključivo privatno zemljište, no ni to zemljište u idućih sedam godina neće moći kupovati stranci, budući da je takav moratorij ispregovaran s Europskom unijom. Ključna izmjena je da poljoprivredno zemljište u vlasništvu države u koncesiju neće davati jedinice lokalne samouprave nego državna Agencija za poljoprivredno zemljište.

Prijedlog zakona uvodno je predstavio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, rekavši kako njegovom provedbom očekuje ubrzavanje raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, povećanje korištenja poljoprivrednih površina, stavljanje u funkciju nekorištenog zemljišta te početak procesa okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

HDZ i HDSSB: Ovo je zakon o cvjetanju korupcije

Na njegovo izlaganje replicirali su HDZ-ovci i HDSSB-ovci, komentirajući kako će odlučivanje Agencije za poljoprivredno zemljište biti netransparentnije nego ono lokalnih samouprava te da će zakon pogodovati velikim sustavima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je zakon o prijevari svih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, zakon o pogodovanju velikima, zakon o pljuvanju svih jedinica lokalne samouprave, svih neposredno izabranih načelnika i gradonačelnika, svih posebno izabranih vijećnika, bili oni s lijeve ili s desne strane. Ovo je zakon o cvjetanju korupcije", istaknuo je HDSSB-ov Zoran Vinković.

Na repliku je odgovorio ministar Tihomir Jakovina.

"Kategorički tvrdim da ovaj Zakon nije pisan ni za velike ni za male, iako bez velikih nema ni malih. Pisan je za sve oni koji mogu, znaju i hoće raditi. Ne do sada kako je bila raspodjela da su poljoprivredni proizvođači bili zadnji sa svojim nekim programima, koje su imali. Dodjela zemljišta išla je po rodbinskoj, plemenskoj i stranačkoj liniji, a ne prema gospodarskoj valorizaciji njihove same proizvodnje", naglasio je Jakovina. 

Oporbu brine što će za dobivanje državnog zemljišta u koncesiju poljoprivrednici morati imati gospodarski program što je, smatraju, suptilno pogodovanje korporativnim i veleposjedničkim interesima.

"Zakon koketira s nakaradnim, divljačko-neoliberalnim, od bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Čačića promoviranim, a nikad od Vlade osporenim konceptom: ono što je dobro za Todorića, dobro je i za Hrvatsku", rekao je Laburist Branko Vukšić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara