Lagumdžija: Sva roba koja će kroz luku Ploče ići u BiH imat će slobodan prolaz

Lagumdžija: Sva roba koja će kroz luku Ploče ići u BiH imat će slobodan prolaz

Foto: Damir Krajač/Cropix

PRVA potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u Dublinu se na marginama sastanka OESS-a sastala sa srbijanskim kolegom Ivanom Mrkićem. Tema razgovora bile su posljednje presude Haaškog suda hrvatskim generalima.

"Mi ponekad isto nismo bili zadovoljni s nekim odlukama, ali jedan dio političkog sazrijevanja je da naprosto ne možeš drugim putem osim kroz instuticije", rekla je Pusić.

Lagumdžija: Sva roba koja će kroz luku Ploče ići u BiH imat će slobodan prolaz

Prije toga se sastala se s bosanskohercegovačkim kolegom Zlatkom Lagumdžijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pusić i Lagumdžija su govorili o pripremama sastanka koji treba biti održan u Bruxellesu 19. prosinca, a na kojem bi na tehničkom nivou trebala biti zatvorena otvorena pitanja dviju zemalja, za čije rješenje, istaknuo je, postoji obostrana dobra volja. Teme sastanka bit će rješavanje pitanja graničnih prijelaza, pitanje prolaza kroz Neum, odnosno luka Ploče.

"Stvari se moraju okončati na tehničkom nivou; nadamo se da će naša povjerenstva napraviti pomak, kako bi u ovih pola godine imali riješeno pitanje graničnih prijelaza, prolaska kroz Neum te kako bi grad Dubrovnik, sa svojim zaleđem, bio zaista integriran u EU u punom komunikacijskom smislu, na najednostavniji mogući način", rekao je ministar Lagumdžija napominjući kako bi sva roba koja kroz luku Ploče ide u BiH trebala imati slobodan prolaz. Što se pak tiče Pelješkog mosta, ministar vanjskih poslova BiH podsjetio je da Komisija o tom projektu treba napraviti elaborat te da svoja mišljenja moraju dati i predstavnici dviju zemalja, zaključivši kako to pitanje ostavlja struci.

Ministrica Pusić sastala se i s britanskim ministrom za Europu, Davidom Lidingtonom, s kojim je razgovarala o ispunjavanju akcijskog plana. Britanski je ministar ovom prilikom rekao i kako će za desetak dana hrvatski Pristupni ugovor biti u drugom čitanju te da ne očekuje nikakve prepreke.

Na godišnjem sastanaka ministara vanjskih poslova 57 država članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju se, između ostaloga, ocjenjivao rad organizacije u protekloj godini i razmatralo aktualna sigurnosna pitanja.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara