Lalovac bankarima: Inat vam nije pametna strategija

Lalovac bankarima: Inat vam nije pametna strategija

Foto: FAH

MINISTAR financija Boris Lalovac je izjavio kako je država likvidna, a bankama poručio da im inat nije pametna strategija, jer država ima mjere kojima će reagirati, javlja HRT.

Odgovarajući na upit boji li se da bi se mogao ponoviti slučaj s ovotjednom aukcijom trezorskih zapisa koju je financijski sektor ignorirao, Lalovac je rekao kako će pričekati još nekoliko dana te da će onda vidjeti.

Prema pisanju dijela hrvatskih medija, hrvatske poslovne banke neće državi pozajmiti novac dok Ustavni sud ne stavi izvan snage zakonske izmjene kojima je omogućena konverzija kredita u švicarcima u eurske.

Upitan kako zamišlja međunarodno financiranje iduće godine s obzirom na situaciju s bankama, Lalovac je rekao kako će biti međunarodnog financiranja, a razgovara se i da se građanima ponude obveznice kako država u ovakvim situacijama ne bi bila talac banaka.

Ta bi obveznica bila na niže apoene, tako da mogu uplatiti i građani koji nemaju velik dohodak i da mogu dobiti puno veći prinos, a također bi bila neoporeziva, kazao je. Lalovac je dodao i da se radi dodatni model izračuna za rasterećenje plaća, da se podigne neoporezivi dio plaća, ali također da se naprave i određene promjene u poreznim razredima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara