Lalovac u Bruxellesu: Hrvatska ima najveći problem nevraćenih kredita u švicarcima

Lalovac u Bruxellesu: Hrvatska ima najveći problem nevraćenih kredita u švicarcima

Foto: Hina

MINISTRI financija zemalja članica EU-a razgovarali su u utorak u Bruxellesu o provedbi investicijskog plana Europske komisije u čemu će važnu ulogu imati i razvojne banke zemalja članica, izjavio je hrvatski ministar financija Boris Lalovac.

"Na sastanku se govorilo na operativnoj razini kako provoditi plan, kako će svaka pojedina zemlja sudjelovati te o modelu vrednovanja projekata", rekao je Lalovac.

Istaknuo je da će se projekti procjenjivati po kvaliteti, a ne političkim kriterijima, a jedna od najvažnijih stvari bit će stupanj pripremljenosti projekta.

"Također je bilo riječi o ulozi razvojnih nacionalnih banaka, što je za Hrvatsku vrlo važno jer ima svoju razvojnu banku HBOR, što nemaju sve zemlje članice. Trebamo vidjeti kako uključiti naš HBOR u ovaj projekt s Europskom investicijskom bankom da bismo bili brži od drugih zemalja, koje nemaju svoje razvojne banke. To je naša prednost kod ovih projekata", rekao je.

Na sastanku ECOFIN-a bilo je, između ostaloga, riječi o borbi protiv poreznih prijevara, na kojima se godišnje u EU gubi oko 177 milijarda eura.

Privremeno rješenje za švicarski franak

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lalovac je kazao kako su na neformalnoj skupini nečlanica eurozone sinoć razgovarali o tome kako su pojedine zemlje rješavale probleme oko švicarskog franka.

"Ja sam ih upoznao kako je Hrvatska riješila taj problem. Hrvatska ima najveći problem nevraćenih kredita u švicarcima, Poljaci imaju samo 2%, a RH 17% nevraćenih kredita. Danas se o tome nije govorilo, to nije tema bila", izjavio je ministar financija Boris Lalovac u Bruxellesu, prenosi HRT.

Dodao je kako se ovdje radi o privremenom rješenju te da trajno traže u dogovoru s poslovnim bankama i HNB-om.

U vezi s konverzijom kredita u kune, ministar je rekao da se više razgovora o modelu 5 koji je predložila Hrvatska narodna banka.

"Ovaj model tržišnog najma stanova nam je mnogo prihvatljiviji. Cilj je smanjiti opterećenja hrvatskih građana, na primjer s 5000 na 2000 kuna, da građanin ostane u tom stanu, odnosno da ima mogućnost otkupa. Država bi razmotrila mogućnost davanja subvencija, poreznih olakšica, da onome tko živi u najmu da mu to bude porezna olakšica, tako da i država preuzme jedan dio tereta ako bi banke otpisale jedan dio glavnice za socijalno ugrožene stanare. Ali radit ćemo samo za socijalne ugrožene, normalno da nećemo za one koji su spekulirali s dvije, tri nekretnine", izjavio je Lalovac.

Pomoć poduzećima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

Dodao je i da se mora razmišljati o pomoći poduzećima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG).

"Vidjet ćemo može li se intervenirati u postojeći zakon ili ćemo morati možda kroz sljedeću intervenciju. Hoće li se moći napraviti nekakav amandman, mislim da je u srijedu ili četvrtak taj zakon u parlamentu. Ovo je bio zakon o potrošačkom kreditiranju, vezano za građane. A drugi zakoni reguliraju taj dio, tako da ćemo probati učiniti sve, rekao je Lalovac, prenosi HRT.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara