Latvija želi produžiti rok naplaćivanja roaminga u EU

Latvija želi produžiti rok naplaćivanja roaminga u EU

Foto: Shutterstock

EUROPSKI mobilni operateri moći će naplaćivati roaming još tri godine, po novom prijedlogu latvijskog predsjedništva EU-a, dok je Europski parlament predložio da se te naknade ukinu potkraj ove godine, prenose europski mediji.

Ukidanje naknada za roaming prioritet je Europske komisije, koja je 2013. predložila reformu europskog telekom sektora kako bi se ukinulo nacionalne barijere.

Europski parlament prošle je godine velikom većinom glasova glasovao za ukidanje naknada za roaming unutar EU-a do kraja 2015., s obzirom na to da se potrošači često tuže na previsoke i netransparentne troškove korištenja mobilnih uređaja u inozmestvu.

"Osnovni roaming" za inozemstvo

Po prijedlogu latvijskog predsjedništva EU-a, telekomi će korisnicima nuditi "osnovni roaming promet", što znači da će moći surfati internetom i telefonirati u inozemstvu po domaćim tarifama dok ne iskoriste taj ograničeni promet.

Dokument, u koji je Reuters imao uvid, ne navodi koliko bi taj promet trebao iznositi, no kaže se da cilj te mjere "ne bi trebao biti repliciranje domaćih potrošačkih navika ili izbjegavanje neuobičajeno velikog prometa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon što se iskoristi dopušteni promet, operateri neće smjeti naplaćivati roaming više od najvećih veleprodajnih cijena, što trenutačno iznosi 0,05 eura po minuti ili MB podataka.

Od srpnja, najveća naknada za roaming koju telekom operateri mogu naplaćivati iznosi 0,20 eura po MB podataka.

Strah od povišenja domaćih cijena

Pronalazak rješenja za ukidanje naknada za roaming u maloprodaji zakomplicirale su veleprodajne naknade koje operateri međusobno plaćaju kada su im korisnici u inozemstvu.

Države članice s jeftinim domaćim tarifama, primjerice u istočnoj Europi, strahuju da će njihovi operateri biti prisiljeni povisiti domaće cijene ako se ne snize veleprodajne tarife koje oni plaćaju drugim operaterima kada su im korisnici u inozemstvu.

Prijedlog latvijskog predsjedništva poziva Komisiju da pokrene reviziju europskog veleprodajnog tržišta roaminga i bude li potrebno iznese zakonske prijedloge kako bi se do sredine 2018. unijele promjene, što znači da naknade za roaming u maloprodaji do tada neće biti ukinute.

Države članice EU-a razgovarat će o latvijskom prijedlogu idući tjedan, a ako sve pristanu tada još treba postići kompromis s Europskim parlamentom i Komisijom, što znači da će prijedlog vrlo vjerojatno biti još mijenjan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara