Lavina ih je silovito nosila više od 500 metara: HGSS spasio trojicu alpinista na Kamešnici, za četvrtim još uvijek tragaju!

Lavina ih je silovito nosila više od 500 metara: HGSS spasio trojicu alpinista na Kamešnici, za četvrtim još uvijek tragaju!

Foto: Ivana IvanoviĆ/PIXSELL, Vladimir Dugandžić/Cropix

TIJEKOM zimskog uspona na najviši vrh Kamešnice, snježna lavina zahvatila je četvero alpinista. HGSS je dojavu o nesreći zaprimio nešto prije 14 sati od jednog alpinista koji je bio zahvaćen lavinom. Na teren je upućen helikopter HRZ-a sa timom spašavatelja i dva liječnika HGSS-a. Na mjesto nesreće su upućene i zemaljske ekipe gorskih spašavatelja iz Splita, Šibenika, Gospića i Zadra, koji će se probijati ka mjestu nesreće na skijama i uz pomoć alpinističke opreme, javlja HGSS. U akciju spašavanja uključena je i Granična policija BiH.

Spasitelji su uspjeli doći do trojice alpinista, a za četvrtim se intenzivno traga. Radi se o pripadnicima HGSS-a Edvardu Retelju i Domagoju Laušiću te alpinistima Daliboru Filipoviću i Toniju Đogasu. Za Reteljom se i dalje traga. Lavina ih je silovito nosila čak pola kilometra i potom zatrpala. Sve se to događalo u nekoliko sekunda. Dvojica su zadobili teške ozljede lomova udova te nagnječenja, a treći ima probijena pluća.

Na terenu i potražni psi, kiša otežava akciju

Nakon što su ozljeđeni alpinisti spušteni u dolinu, jedan je prebačen u splitsku bolnicu, a drugi u bolnicu u Livnu. Na terenu je više od 60 pripadnika HGSS-a koji zajedno s kolegama gorskim spašavateljima iz Livna intenzivno tragaju za četvrtim alpinistom. Na terenu su i potražni psi. Potragu dodatno otežava kiša, a u višim dijelovima i snijeg. U pripravnosti je veliki broj gorskih spašavatelja koji će se također uključiti u potragu.

"Unatoč kiši, snijegu i noći, na Kamešnici za alpinistom koji je tijekom dana nestao u lavini, u ovim trenucima traga oko 60 pripdanika HGSS-a zajedno s kolegama iz Livna. Na putu u pomoć su i gorski spašavatelji iz Ogulina, a ujutro na teren stižu nove snage", priopćili su iz HGSS-a.

Prema posljednjim informacijama s terena, potragu na Kamešnici dodatno otežava olujno nevrijeme praćeno grmljavinom, međutim gorski spašavatelji daju sve od sebe i dalje nastavljaju potragu.

Radi se o lavini koja je vrlo duga i pokrenula se na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara, a zaustavila na oko 1.000 metara nadmorske visine. Područje lavine je dugo oko 500 metara, no spašavatelji se još uvijek nisu probili do lavinskog stožca. Helikopter je iskrcao ekipu nešto niže, a na mjestu nesreće se probijaju i druge ekipe gorskih spašavatelja.

HGSS još uvijek pamti prošlogodišnju tragediju

Podsjetimo, posljednja tragedija u kojoj je poginuo jedan iskusni hrvatski alpinist, dogodila se u rujnu prošle godine na planini Montaž u talijanskim Alpama. Emil Gluhak tada je izgubio život nakon pada s visine od 300 metara.

"Prilikom uspona po smjeru Via di Dogna odlomio mu se kamen te je pao 300 metara u dolinu", kazali su iz HGSS-a, čiji je Gluhak bio član. Pad hrvatskog alpinista vidio je Z.I. iz Varaždina te je odmah obavijestio HGSS. Tada je preko talijanskih i slovenskih spasioca pokrenuta akcija potrage i spašavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su talijanski spasioci brzo pokrenuli helikoptersku akciju, Gluhak nije preživio teški pad. U ime HGSS-a Vinko Prizmić rekao je da je Gluhak bio iskusni alpinist te da je do nesreće vjerojatno došlo zbog "krušljivosti" stijene i odrona uporišta.

"Jof di Montasio nalazi se u Zapadnim Julijskim Alpama i drugi je po visini vrh u Julijskim Alpama. Nalazi se na talijanskoj strani blizu granice Slovenije i Italije", objasnili su tada iz HGSS-a. Smjer kojim se penjao Gluhak je vrlo zahtjevan zato što je najduži smjer u Julijskim Alapama, a dužina stijene je oko 1400 metara.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara