Lavrov: U napadu kemijskim oružjem u Siriji korišten je sarin domaće proizvodnje

Foto: Guliver Image / Getty Images

ODGOVORNOST za napad kemijskim oružjem koji se dogodio 21. kolovoza u Siriji još se utvrđuje. SAD uvjerene su da je napad izvršio sirijski režim dok s druge strane Rusija uvjerava kako su za napad odgovorni pobunjenici koji su time htjeli isprovocirati međunarodnu reakciju. Rusija sada tvrdi kako je nervni plin sarin, koji je bio upotrebljen u napadu, domaće proizvodnje.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je kako je isti tip sarina korišten i napadu koji se dogodio 12. ožujka u Aleppu. Lavrov je rekao da Ujedinjeni narodi, pod pritiskom nekih članova Vijeća sigurnosti, nisu reagirali na zahtjev sirijske vlasti da pošalju inspektore koji bi ispitali slučaj. Rusija je to napravila, a dokazi su svima dostupni na uvid.

"Glavni zaključak je da je sarin korišten u napadu domaće proizvodnje. Također imamo dokaze koji potvrđuju da je isti sarin korišten i u napadu 21. kolovoza, no tada je bio veće koncentracije", kazao je Lavrov.

Napredak rezolucije o Siriji

Velike sile okupljene u New Yorku ostvarile su u srijedu napredak u nekoliko ključnih točaka prema sporazumu o rezoluciji UN-a o sirijskom kemijskom razoružanju, u trenutku kad se stručnjaci UN-a vraćaju u Damask.

U Siriji je ustanak protiv režima Bašara al-Asada dodatno oslabio jer su glavne islamističke skupine prekinule odnose s političkom oporbom i najavile novi savez sa skupinom povezanom s Al-Kaidom.

Ministri vanjskih poslova pet stalnih članica Vijeća sigurnosti sporazumjeli su se oko "glavnih točaka" rezolucije UN-a o sirijskom kemijskom razoružanju, kazao je jedan diplomat.

"Važan napredak učinjen je oko nekih točaka, ali i dalje ima neslaganja i trebat će nastaviti pregovarati", rekao je drugi diplomat. Ruski diplomat kazao je da "rasprave oko nekih bitnih točaka nisu završene", ne navodeći druge detalje.

"Napredujemo, ali još nije gotovo", kazao je dužnosnik State Departmenta.

Zapad i Rusi danima se ne mogu složiti o tome kako primorati Siriju da primijeni program uklanjanja kemijskog oružja, najavljen 14. rujna u Ženevi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara