"Lebdećim" tunelom ispod mora žele povezati Zadar s otocima Ugljanom, Ižem i Dugim otokom!

"Lebdećim" tunelom ispod mora žele povezati Zadar s otocima Ugljanom, Ižem i Dugim otokom!

Foto: HR Foto

ZADAR bi za nekoliko godina mogao biti povezan s otocima podmorskim tunelskim mostovima, kaže Božidar Jelić iz splitske tvrtke Jelić Inženjering.

Jelić je napravio projektno rješenje mogućnosti povezivanja kopna i otoka tunelskim mostovima, a prezentaciju na ovu temu održao je u Domu Zadarske županije, prenosi portal 057info.

Tunel bi "lebdio" na 20 do 30 metara ispod mora!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podmorski tunel mogao bi biti gotov za dvije godine, kada bi ovo postao državni projekt koji bi bio financiran i kada bi se dobile potrebne dozvole, kaže Jelić. Predviđeno je da se Zadar tunelom poveže s Ugljanom, Ugljan s Ižem, a Iž s Dugim otokom. Moguće je i eventualno povezivanje u pravcu zapada između Ugljana, Rivnja, Sestrunja i Ista.

"Most i tunel ne mogu se usporediti. Mostovi su skupi i često im je problem djelovanje vjetra. Cijena tunelskog mosta bila bi dva do tri puta manja", kaže Jelić. No, naglašava da bi se ovaj projekt mogao financirati tek ukoliko ga država prihvati kao razvojni projekt. Tek tada bi, kaže Jelić, bilo moguće krenuti u potragu za investitorima.

"Moje rješenje daje veze koje bi bile 20 do 30 metara ispod mora, to bi bio 'lebdeći most'. Sigurnost je neupitna, jer unutar mora su bolji uvjeti nego na kopnu. Ti naši otoci bit će dio europskog tla i normalno je da ih treba povezati, a onda bi otočani mogli živjeti primjerice na Ižu, raditi u Zadru i skoknuti u kazalište u Zagreb. U svijetu postoji više podmorskih tunela, ali ne ovakvih koji bi 'lebdjeli' na pola dubine mora", kaže Jelić.

Župan podržava projekt

Župan Stipe Zrilić doa je podršku projektu. Kaže kako se radi o projektu od posebnog interesa za otoke, otočke općine, Zadarsku županiju i čitavu Hrvatsku. "Potrebno je projekt utvrditi na državnom nivou i uvrstiti ga u dokumente kako bi se mogla povući sredstva", kaže Zrilić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara