Legalizacija marihuane je unosan posao: Američke države samo porezima ubrale 200 milijuna dolara

Legalizacija marihuane je unosan posao: Američke države samo porezima ubrale 200 milijuna dolara

Foto: 123rf

PRVE dvije američke savezne države koje su legalizirali rekreativnu konzumaciju marihuane zajedno su ubrale barem 200 milijuna dolara poreza, piše Huffington Post.

> Potpišite peticiju: Tražimo potpunu legalizaciju marihuane

U Coloradu, nakon otprilike godinu i pol otkad je ozakonjena marihuana u osobne potrebe, država je prikupila više od 117 milijuna dolara u porezima - i rekreativnog i od medicinskog tržišta kanabisa, ako je vjerovati najnovijim podacima o prihodima.

Marihuana sama plaća svoj put

Washington je nešto slabije počeo, trgovine u toj državi nisu počele prodavati marihuanu u rekreativne svrhe sve do srpnja 2014., no sada već drže korak s Coloradom. Otprilike 83 milijuna dolara prikupljeno je porezom otkad je počela slobodna prodaja, prema podacima državne agencije za kanabis i alkohol.

Brojka je za nekoliko milijuna dolara veća, ako se uključe dodatni prihodi od marihuane, poput sudskih poreza, naknada i troškova licenciranja.

Upravo takav prihod pomaže kod plaćanja regulacije koja podupire legalno tržište marihuane.

"Naša je filozofija da marihuana sama plaća svoj put. Svaki novčić koji dobijemo zbog legalizacije je posvećen trošku legalizacije. Prvotno je tu regulatorni okvir, a zatim kampanje edukacije javnosti o sigurnom i odgovornom korištenju kanabisa te prevenciji i ostalim programom", rekao je John Hickenlooper iz američke Agencije za koordinaciju marihuane.

Ipak, napominje, ne treba legalizirati marihuanu ukoliko je jedino što želite postići zarada novca.

Legalizacija je pomogla državnom budžetu

"Legalizirajte marihuanu ukoliko smatrate da je regulirano tržište sigurnije od nereguliranom ili vjerujete da rat protiv droga ipak ne djeluje", zaključuje.

"Inicijativa legalizacije nije došla zbog želje za prihodima, no omogućila je pomoć državnom budžetu. Ako vam trebaju milijarde dolara, deseci milijuna neće riješiti problem, no definitivno neće niti odmoći."

Primjerice, u Coloradu je velik dio prihoda koji stiže zbog legalizacije namijenjen javnim školama. Tijekom prošle godine čak 23,9 milijuna dolara iskorišteno je za gradnju škola i razne napredne programe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara