Legalna pljačka: Linić otima novac iz drugog mirovinskog stupa i uvodi nove poreze!

Foto: Hina

SLAVKO LINIĆ održao je press konferenciju na kojoj je objasnio kako planira spasiti proračun. Rashodi će se smanjiti za 3,6 milijarde kuna, a prihode treba povećati za 4,7 milijarde kuna, rekao je Linić.

"Kada se sve zbroji, to je ukupno i veća ušteda od potrebnih 7,7 milijardi kuna", rekao je Linić.

Prema preporukama Europske komisije, Vlada mora namaknuti oko milijardu eura da bi se deficit smanjio ispod tri posto. Hrvatska je, podsjećamo, ušla u proceduru prekomjernog deficita.

Uzima se novac iz drugog stupa i dobit javnih firmi

Za krpanje proračunske rupe poslužit će, kako je najavljeno, novac iz drugog mirovinskog stupa. "Umirovljenici iz drugog stupa sele se u prvi stup", rekao je Linić.

To se, kaže Linić, odnosi na osiguranike s beneficiranim radnim stažom, koji se sele iz drugog u prvi mirovinski stup. Novac iz drugog stupa crpjet će se do 2016. godine. Na ovaj će se način državna bilanca "podebljati" za oko 3,2 milijarde kuna. U prvi će se stup povući oko 2,8 milijardi kuna dosadašnjih uplata, a procjenjuje se da će uplate za ovu godinu iznositi oko 400 milijuna kuna.

Također, Linić je najavio da će se dobit javnih poduzeća do 2016. godine slivati u proračun. Od toga se očekuje oko milijardu kuna prihoda.

Udar na građane novim porezima

Dodatni izvor prihoda trebalo bi biti i oporezivanje dobitaka od igara na sreću. Oporezivat će se svi dobici veći od jedne kune, najavio je Linić. Na ovom porezu proračun bi trebao uprihodovati oko 300 milijuna kuna.

Novi porezi čekaju nas i u 2016. godini kada se, prema Linićevoj najavi, uvode porez na nekretnine, porez na kamate na štednju i porez na kapitalnu dobit. Očekuje se da će porez na nekretnine godišnje u proračun donositi 1,5 milijardi kune. Porezi na kamate na štednju i na kapitalnu dobit donosit će po 400 milijuna kuna godišnje. 

Linić očekuje da će deficit proračuna ove godine biti 4,6 posto, iduće godine 3,6 posto, a u 2016. bi, prema Linićevoj prognozi, trebali pasti ispod tri posto deficita, što zahtjeva Europska komisija.

Rezovi na nezaposlenima, subvencijama, zdravstvu...

Vlada namjerava štedjeti na rashodima za nezaposlene, koje će srezati za 370 milijuna kuna. Na subvencijama će se uštedjeti 550 milijuna kuna, zdravstvo će ostati bez 600 milijuna kuna, a kapitalni rashodi rezat će se za 455 milijuna kuna.

Navedene mjere štednje će, priznaje Linić, imati negativan učinak na gospodarstvo, s obzirom da se može očekivati smanjenje osobne potrošnje. "Gospodarski rast treba korigirati", rekao je Linić. Ove godine se tako očekuje gospodarski rast od samo 0,2 posto. Do sada je Vlada prognozirala 1,3 posto rasta.

Linić je dodao i da će se o rebalansu proračuna u Saboru raspravljati prije kraja veljače. Također, radit će se i prijedlog rebalansa za 2015. i 2016. godinu kako bi, kaže Linić, "Europskoj komisiji dokazali da ovo nije jednokratno rješenje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara