Leko i Mignon suglasni oko Sirije: Politički dijalog je jedino moguće rješenje

Foto: Davor Pongračić/Cropix

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Josip Leko razgovarao je s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) Jean-Claudeom Mignonom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

"Razgovor je potvrdio vrijednosti predstavničke demokracije i značaj Vijeća Europe u nastojanjima da se pronađu rješenja gorućih i zamrznutih problema - od Nagorno Karabaha i Cipra do Sirije i arapskih zemalja", rekao je predsjednik Sabora. Kad je riječ o Siriji, Mignon i Leko suglasni su da je politički dijalog jedino moguće rješenje, priopćili su iz Ureda predsjednika Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mignon je upoznao Leku s aktivnostima PSVE-a čije su glavne zadaće zaštita ljudskih prava, jačanje demokracije i uspostava vladavine prava. Zauzima se za bolju suradnju Vijeća Europe i Europske unije kako bi koordinirali djelovanja u zaštiti ljudskih prava. "Zadaća Vijeća Europe je riješiti zamrznute sukobe i spriječiti pojavu novih", rekao je Mignon, postavivši kao cilj ostvarivanje napretka u pregovorima oko Nagorno Karabaha i približavanje Azerbajdžana i Armenije. Upoznao je Leku i s naporima za rješenje krize u Transnistriji u Moldaviji, kao i o poteškoćama u odnosima Gruzije i Rusije te na podijeljenom Cipru.

Mignon je posebno pohvalio napredak koji je Hrvatska ostvarila otkako je 1996. godine primljena u Vijeće Europe. „Hrvatska je ključni element za stabilnost ove regije i može biti poticaj da povuče i ostale države prema Europskoj uniji“ - rekao je Mignon. Pozdravio je djelovanje predstavnika Hrvatskog sabora u PSVE-u i njihov doprinos u zaštiti ljudskih prava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara