Leko na svečanosti u Ludbregu: U današnjem svijetu kojim upravlja kapital pojedinac se s razlogom osjeća ugroženo

Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

PREDSJEDNIK Hrvatskoga sabora Josip Leko pozdravio je okupljene hodočasnike u Zavjetnoj kapeli Hrvatskoga sabora u prigodi svečanosti Deset dana Svete nedjelje u Ludbregu, koja se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Sabora.

Današnja svečanost održava se u povodu 500. obljetnice izdavanja Bule pape Leona X. kojom je priznato ludbreško svetište Predragocjene Krvi Kristove te u spomen na zavjet Hrvatskoga sabora iz 1739. godine da će sagraditi kapelu u borbi protiv kuge koja je tad harala Europom. Zavjetna kapela sagrađena je 1994. godine, priopćili su iz Sabora.

Leko je u svom govoru naglasio da je Ludbreg mjesto najčvršće veze između dviju institucija - Crkve i Hrvatskoga sabora "koje nas, bez obzira na razlike u razmišljanjima, ujedinjuje u vjeri u mogućnost ozdravljenja i u bolje sutra hrvatskog društva". Istaknuo je da su ekonomska i moralna kriza pošast koje su zahvatile cijelu Europu.

"U današnjem globaliziranom svijetu, u kojem središte moći više nije država, nego su glavnu riječ preuzeli kapital i međunarodni tokovi novca, pojedinac se s pravom osjeća nesigurnim i ugroženim", rekao je Leko.

Dodao je kako su urušavanjem sustava solidarnosti, koji se gradio desetljećima, u pitanje dovedena temeljna ljudska prava pojedinca kao što su pravo na rad, na obrazovanje i na zdravstvenu zaštitu. Pozvao je okupljene da današnju svečanost dožive kao poticaj da zajednički, u dijalogu i toleranciji, traže rješenja za prevladavanje poteškoća te na solidarnost sa svima potrebitima u hrvatskom društvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara