Lesar: Nužan je konsenzus o izvlačenju građana iz dužničkog ropstva

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatskih laburista (HL) Dragutin Lesar izjavio je danas u Osijeku kako laburisti podržavaju poziv predsjednika Ive Josipovića za postizanjem političkog konsenzusa o pitanjima regionalne samouprave te mirovinskog i zdravstvenog sustava, ali smatra da tome treba dodati i pomaganje u izvlačenju građana iz dužničkoga ropstva.

Na konferenciji za novinare Lesar je naglasio kako je uvođenjem predstečajnih nagodbi poduzećima i državi kao najvećem vjerovniku, omogućeno razduživanje, što nije omogućeno obrtnicima i poljoprivrednim gospodarstvima, koji imaju iste probleme.

"Postoji još jedna kategorija, a to je 314 tisuća građana s blokiranim računima, u vrijednosti od 25,6 milijardi kuna, čime je gotovo dostignut iznos blokiranih računa pravnih osoba u Hrvatskoj, od 25,7 milijardi kuna", upozorio je Lesar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Smatra da se i građanima, kao što je omogućeno državi i tvrtkama, treba pomoći u razdruživanju. Podsjeća da su najveći vjerovnici, kada su u pitanju dugovi građana - banke, država i telekom operateri, odnosno oni koji na tržištu ostvaruju ogromne profite.

"S obzirom da je riječ o dugovima koji nisu stvoreni iz obijesti nego iz socijalnih razloga, smatramo da sve kamate treba otpisati i da svi oni koji su blokirani zbog toga što su izgubili radno mjesto ili dobili otkaz, moraju od banaka dobiti otpis duga, koji premašuje iznos dvostruke glavnice, a što je posljedica promjenjive kamatne stope i devizne klauzule", ustvrdio je Lesar.

Ocjenjuje da je to "nužno potreban potez kako bi se građanima omogućilo da počnu iznova", te da se to može riješiti zakonodavnom regulativom u Hrvatskom saboru.

"Očekujem da će predsjednik Josipović prihvatiti ovaj naš prijedlog za nacionalnim konsenzusom, koji se može ostvariti i do kraja mandata sadašnje vlasti", kazao je Lesar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara