Lesar: Sabor je nove članove DIP-a izabrao "bez vjerodostojnog utvrđivanja uvjeta"

Lesar: Sabor je nove članove DIP-a izabrao "bez vjerodostojnog utvrđivanja uvjeta"

Foto: Hina

HRVATSKI sabor u petak je za potpredsjednice Državnog izbornog povjerenstva (DIP) izabrao Anu Lovrin i Vesnu Fabijančić Križanić, a za članove Emila Tomljanovića, Slavena Hojskog i Josipa Vreska, kojemu je to drugi osmogodišnji mandat.

Za njihov izbor glasovala su 104 zastupnika, pet ih je bilo protiv, dva suzdržana.

Protiv su bili Hrvatski laburisti koji su tražili da se glasovanje odgodi dok se ne provjeri ispunjavaju li svi kandidati zakonske uvjete, a to su hrvatsko državljanstvo, pravničko obrazovanja i deset godina iskustva u struci, te da nisu članovi ni jedne političke stranke.

> Suprotno zakonu i bez rasprave, u DIP stižu isključivo stranački ljudi

Iz priloženog samo jedan kandidat, Slaven Hojski, ispunjava sve uvjete, jedino je on naveo da nije član ni jedne stranke, rekao je Dragutin Lesar. Ako glasujemo, izlažemo se riziku da će Sabor izabrati kandidate bez vjerodostojnog utvrđivanja uvjeta, a Sabor si to ne smije dopustiti, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kajin: Svi su kandidati politički opredijeljeni

Damir Kajin (ID) kaže da će glasovati za predložene kandidate, ali da se teško može govoriti o političkoj neutralnosti. Svi su kandidati politički opredijeljeni, a da li netko ističe stranačku pripadnost ili ne, to možete objestiti mačku o rep, rekao je.

Kajin primjećuje i kako se lijevi i desni blok očito dogovorio, da vlada politička harmonija, što je ocijenio obećavajućim. "Bilo bi dobro da se dogovorite i oko kandidatura ustavnih sudaca, da preuzmete odgovornost", poručio je kolegama.

Jamstvo Šime Lučina

Šime Lučin, predsjednik Odbora za izbor i imenovanja koji brine o proceduri izbora DIP-a, zajamčio je da su svi kandidati dali izjave da nisu članovi političkih stranaka. Pojasnio je i da novim članovima DIP-a koje imenuje Sabor, mandat počinje danom stupanja na dužnost, tojest danom polaganja prisege pred predsjednikom Sabora.

Ana Lovrin bivša je HDZ-ova ministrica pravosuđa i saborska zastupnica, HDZ je u Saboru zastupao i Tomljanović, Fabijančić Križanić u DIP odlazi iz Sabora gdje je zastupala SDP, Vresk je također bio zastupnik, ali HSS-a, Hojski je tajnik Sabora.

Nakon osam godina iz DIP-a odlaze potpredsjednice Zdravka Čufar Šarić i Aleksandra Jozić Ileković te članovi Zorislav Ham i Davor Orlović. DIP ukupno ima devet članova - predsjednika koji je po položaju predsjednik Vrhovnoga suda, četiri potpredsjednika od kojih dva bira Vrhovni sud, odnosno njegova Opća skupština, a dva Sabor koji bira i četiri člana DIP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara