Libija: Preko 400 migranata zaustavljeno prije isplovljavanja prema Europi

Libija: Preko 400 migranata zaustavljeno prije isplovljavanja prema Europi

Foto: FAH

NEKIH 400 ilegalnih migranata uhitile su libijske vlasti prije nego je skupina isplovila za Europu, objavio je u nedjelju libijski ured zadužen za borbu protiv ilegalne imigracije.

Migranti pristigli uglavnom iz Somalije i Etiopije privedeni su u zoru u mjestu Tadžura istočno od libijske prijestolnice Tripolija gdje su se pripremali ukrcati na brod, objavile su vlasti. Dodaju da je među njima nekoliko trudnica.

Službeni Tripoli objavio je plan borbe protiv ilegalne imigracije i protiv krijumčara ljudi, rekao je dužnosnik sigurnosne službe.

Duž 1770 kilometara libijske obale potencijalni useljenici u Europu pokušavaju isploviti otkako je prije nekoliko godina srušen režim bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija te je nastao kaos jer postoje dvije vlade i vode se borbe za vlast, a to bezvlašće pogoduje krijumčarenju.

Lampedusa početno odredište za brojne migrante

Libijska obala udaljena je manje od 300 kilometara od talijanskog otoka Lampeduse na koji se svakog tjedna nastoje iskrcati stotine migranata iz Afrike, Sirije i drugih zona sukoba.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije od 7. svibnja, više od 34.500 migranata stiglo je u Italiju ove godine, ali još 1770 migranata utopilo se ili nestalo, što je već polovica od ukupnog broja utopljenih (3300) pri takvom pokušaju u 2014.

Europska unija planira pokrenuti veliku pomorsku operaciju protiv krijumčara ljudi koji zarađuju i bogate se na očaju migranata i nada se za nju dobiti zeleno svjetlo Ujedinjenih naroda. Operacija bi trebala biti pokrenuta u lipnju na summitu šefova država i vlada zemalja članica EU u Bruxellesu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara